Каква е съдбата на Основно училище „Христо Ботев“ в Ореш, което миналата година отбеляза тържествено 150 години съществуване, става ясна окончателно до 19 юли. Това установи справка на Актуално Свищов на сайта на Народното събрание.

Деловодството на 50-ия парламент е публикувал на сайта си официално питане от народния представител Ангел Янчев до просветния министър проф. Галин Цоков. Народният представител иска информация относно предложение на общини за закриване на училища от предстоящата учебна 2024/2025 година. До 19 юли най-късно министър Цоков трябва да даде отговор, предвижда парламентарния правилник.

Янчев иска информация каква ще бъде съдбата на училището в Ореш след решение на местния парламент край Дунав от 29 май. Тогава съветниците гласуваха закриване на 150-годишното школо. Това обаче става окончателно с подписа на министъра на образованието и науката – в случая проф. Цоков.

Данните показват, че учениците от предложеното за закриване училище в Ореш са с втори резултат по Математика от общо осем останали училища в община Свищов и с осми резултат в област Велико Търново. По Български език и литература седемте ученици от ОУ „Христо Ботев“ в Ореш са седми в областта.

Това оценяване се провежда с външни квестори и камери, подобно на държавен зрелостен изпит. Възможно най-високи мерки за сигурност на резултатите, защото са конкурсни за прием в VIII клас – коментира депутатът. Освен, че е народен представител от Възраждане Ангел Янчев, има над 20-годишен стаж в образователната система – повече от 15 са като директор на едно от най-големите средни училища в старата столица.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.