Цветелина Цветкова, която пострада от полицейската бруталност зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствените протести през лятото на 2020 г., е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане. Това видя „Сега“ в деловодните регистри. Цветкова, която полицаите снимаха разголена, е претендирала за 20 000 лв. обезщетение, но Административният съд в София (АССГ) преценява, че е справедливо тя да получи 2900 лв. Момичето не обжалва, т.е. не продължава делото за по-голяма сума, но СДВР атакува решението на съдия Доброслав Руков и така процесът стига до Върховния административен съд (ВАС).
На 20 февруари върховните съдии Пламен Петрунов, Аглика Адамова и Албена Радославова (докладчик) потвърждават решението на първата инстанция. Техният акт е окончателен. Пред ВАС прокурорът Нели Христозова взема страната на Цветкова. И при разглеждането на делото от АССГ участвалият в производството прокурор Яни Костов пледира, че искът на момичето е основателен и съдът трябва да определи обезщетение по справедливост.
Цветкова завежда дело по Закона за отговорността на държавата (ЗОДОВ), след като заповедта за задържането й на 10 юли 2020 г. е отменена окончателно от съда като незаконна.
По делото пред АССГ са установени твърденията на Цветкова за задържането й по време на протеста, престоя й с белезници под колоните на Министерския съвет и търпените от нея унижения в тази връзка, отвеждането й в Трето РУ на МВР и задържането й там около 22-23 часа. Магистратите приемат още, че събитията са нанесли вреди върху психологическото и емоционално състояние на Цветкова. Споменават се времето и начинът на задържането й, нараняванията, поведението на полицаите.
Съдът се спира и на с унижението Цветкова да бъде снимана в безпомощно състояние, с белезници и полугола. И приема за доказани твърденията й, че след ареста в продължение на много месеци е плакала при спомена за събитията, имала е проблеми със съня, разстройвала се е силно и се е затворила се в себе си.
„Не е имало каквито и да е данни за извършени хулигански прояви от страна Цветкова. Съдът не намира нито правна, нито житейска логика или някаква друга основателна причина за издаването на заповедта за задържане.“ Така съдия Руков отхвърля като абсолютно неоснователни доводите на МВР, че не дължи обезщетение, защото Цветкова си е съпричинила вредите.
Колкото до размера на обезщетението, то е съобразено и с практиката на Европейския съд за правата на човека по подобни дела.
ОЩЕ ЕДНО ДЕЛО
Цветкова води и дело за обезщетение срещу СДВР заради незаконосъобразните действия на полицаите – отвличането й от група мирно протестиращи, неправомерно използване на сила и помощни средства, непристойно поведение. В този процес тя претендира за 80 000 лв. обезщетение. Делото е насрочено за след седмица.
„В момента, в който ме хващат, няколко полицая започват да ме налагат навсякъде по тялото, получих множество удари по главата. Биха ме навсякъде по тялото. Двама полицаи ме влачиха, душиха ме, не можех да дишам, докато не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска агресия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те решиха в един момент да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен“, разказа Цветкова в предаването „ЕвроДикоФ“.
РАЗСЛЕДВАНЕТО СРЕЩУ ПОЛИЦАИТЕ
Едва през лятото на 2021 г., година след полицейското насилие на площада миналото лято, притисната от депутатите в 46-ия парламент и от общественото мнение, прокуратурата обяви, че насилието под колоните на Министерския съвет се разследва. И досега обаче това разследване не е довело до резултат и търсене на наказателна отговорност от полицаите.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.