По традиция в деня, в който православната църква почита паметта на Свети Харалампий, считан за покровител на пчеларите, десетки производители на мед се стекоха в катедралния храм „Въведение Богородично“ в Благоевград, пише Дир. бг.
На днешния ден свещениците в храма отслужиха празнична Света литургия, след което осветиха бурканите с мед, донесени от пчелари и миряни.
Това е отколешна традиция, каза свещеникът към храма отец Кирил Котев пред БТА. Всяко година тук бурканите с мед се надписват с имената на членовете на семейството, донесло пчелния продукт, след което се поставя свещичка.
Медът се слага върху маси, подредени на кръст и при освещаването се запалва.
Красивият „огнен кръст“ е традиция в най-големия храм в Благоевград. След освещаването стопаните взимат меда в домовете си, за да го ползват за изцеление и за здраве.
Свети Харалампий е живял през втори и трети век, времена, в които е имало гонения срещу християните и малцина са оцелявали, припомни свещеникът.
Сн.: БТА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.