Три тежки пожара гасиха свищовските огнеборци за по-малко от 24 часа. Това съобщи за Актуално Свищов главен инспектор Светлин Михайлов, началник на Районна служба Пожарна безопасност и защита на населението.

Най-сериозно е било положението в местността Манастирски трап, където са били три екипа огнеборци, три водоноски, техника от кооперацията и доброволци от града и Царевец. Помощ са оказали и огнеборци от Павликени и от Кризисния център в Овча могила.

Изгорели са и осем изоставени вили. Огнената стихия е потушена към пет часа сутринта. Сериозни пожари са потошени и в Горна Студена и Морава. И при тях са участвали доброволци и служители от кризисния център в Овча могила.

Запалени стърнища в труднодостъпната местност и силния вятър, който е разгарял огъня, са унищожили 113 декара широколистна гора, 20 декара лозя, 800 кв. метра вили – около осем сгради, изпепелени са и три кучета, които са били вързани на синджири до постройките, съобщи пред БНР огнеборец №1 край Дунав.

Сигналът за огнената стихия е подаден вчера в 15,01 часа, а огнеборците са се прибрали в службата малко след пет тази сутрин. На терен са били повече от 14 часа, уточни за Актуално Свищов Михайлов.

Друга критична точка по същото време е била в село Горна Студена. Пожарът там е унищожил няколко сгради и селскостопанска продукция. Властите са имали готовност да евакуират хората от крайните къщи.

Тази сутрин голям пожар на сухи треви гасиха огнеборците край Царевец, няма опасност за населението, заяви Светлин Михайлов. Тази сутрин е погасен голям  пожар на сухи треви и тръстики в Морава.

Небрежност и несъобразяване с обстановката – силния вятър вчера са най-вероятните причини за огнените стихии, коментира главен инспектор Михайлов. Той призова за бдителност от страна на хората, в заключение изказа и благодарност на Общината, която е осигурила храна на хората, които са били повече от 14 часа на терен – огнеборци и доброволци.

До 15 октомври гласувайте в анкетата ни: За кого ще гласувате на 29 октомври за кмет?

Гласът може да дадете ТУК