Бедствено положение заради ситуацията с питейната вода е обявено от днес в три села на общината, а в четири други частично бедствено положение, научи Актуално Свищов.
Информацията потвърди за „Новините от града на Щастливеца – такива, каквито са”, кметът Генчев. По думите му единствено в селата Ореш, Вардим и Царевец положението с питейната вода е нормално.
От днес, със заповед на кмета, е обявено бедствено положение в Българско Сливово, Горна Студена и Совата. Частично бедствено положение е в сила за Александрово, Морава, Овча могила и Драгомирово.
Засушаването и липсата на дъжд е причина за драматичната ситуация. Изворите, които се ползват за различните населени места в общината са празни. Водоизточника на Българско Сливово в момента подава 300 грама в секунда вода и то за ниската част.
Един от вариантите за справяне със ситуацията е осигуряване на вода от кладенците край Вардим, коментира от своя страна Румен Линев, началник на ВиК „Йовковци” – клон Свищов. В момента оттам се осигурява 80 литра вода в секунда за града и Вардим и Царевец. След подмяната на 80% от водопроводната мрежа в града през последните години се сведе до минимум загубата. Линев допълни, че водоизточникът край Вардим може да осигурява до 160 литра в секунда.