Представители на Общината участваха в празника на Академията, която днес отбеляза две значими годишнини, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
Зам.-кметът на община Свищов д-р Станислава Стоянова и директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов взеха участие в тържествата, посветени на 86-годишнината от основаването на свищовската Алма Матер и 110 години от дарението на Димитър Ценов.
Тържественото честване на двете значими годишнини започна с открита лекция в СА „Д. А. Ценов“, след което Ректорът на Стопанска академия проф. д-р Марияна Божинова откри две дигитални класни стаи и дигитална аудитория, чието оборудване модернизира учебния процес във висшето учебно заведение, създавайки благоприятни условия за прилагане на интерактивни методи на преподаване в хибридна среда като се съчетават онлайн образователни материали и възможности за онлайн взаимодействие с традиционни методи на класната стая.
След официалното откриване на дигиталните стаи, празничният ден продължи с официална церемония по полагане на цветя пред паметника на Дарителя и празнично шествие до манастира „Св. Св. Петър и Павел“, където се намира гробът на Димитър Ценов. Слово по повод двете годишнини произнесе зам.-ректорът Румен Йерусалимов, който говори за живота и делото на Димитър Ценов и подчерта синовния дълг, който всички имаме пред неговото дело – да съхраняваме и надграждаме постигнатото.
Приветствени слова по повод празника произнесе и зам.-кметът д-р Станислава Стоянова, която поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Свищов д-р Генчо Генчев и подчерта добрите партньорски взаимоотношения между Община Свищов и СА „Димитър А. Ценов“. В своето слово тя каза: „Днес всички ние, възпитаниците и академичния състав на Стопанска академия сме призвани да бъдем своеобразни изпълнители на завещанието на Димитър Апостолов Ценов. Да следваме неговите завети и да съхраняваме това уникално наследство – материално и духовно, отличаващо се с безмерното родолюбие, далновидност и безкористност на нашия Дарител!“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.