Управата на Свищов е подготвила проект „Нови подходи към зелено бъдеще“, който е на стойност 1 490 000 евро. Финансирането ще бъде по финансов инструмент на ЕС за зелена енергия. Всичко това стана ясно днес по време на редовното февруарско заседание на местния парламент.
Точката бе внесена под пара от кмета Генчев като извънредна без да е гледана в комисии на местния парламент. Това съответно изнерви съветниците особено от опозицията. Стопаните на „Цанко Церковски“ 2 се оправдаха, че до 5 март трябва да внесат документацията и затова са пропуснати съветниците.
По време на изложението на кмета Генчев стана ясно, че по начинанието се работи от два месеца. Това провокира съветник Ивелин Петров да попита защо не е запозната нито една комисия с това намерение. Отговор по традиция не последва.
Предстои да се прави анализ за състоянието на въздуха в Свищов и какви мерки могат да се предприемат. Кметът посочи, че в Търново вече се изпълнява подобен проект, който е за седем милиона лева. Генчев посочи, че на по-късен етап ще стане ясно дали ще се купуват на домакинствата климатици или други инсталации, щадящи природата. Общината ще трябва да задели 5% собствен финансов принос, ако бъде одобрена.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.