За поредна година Община Свищов беше отличена с Етикет за иновации и добро управление. Отличието бе връчено лично на кмета на Свищов д-р Генчо Генчев на годишната среща на местните власти, която се провежда от 23 до 25 октомври в Албена. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Общината.
От свое име градоначалникът благодари на колегите си от общинска администрация за усърдието и високата оценка, сформирана от определени критерии, на които Община Свищов за пореден път отговаря. Той подчерта, че наградата затвърждава устойчивото надграждане на функциите на Общината в административен аспект и морално отношение, спрямо гражданите.
Европейският Етикет за добро управление се присъжда в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа и е признание за качеството на предоставяните административни услуги на отличената община. Стратегията се изпълнява в партньорство между местните власти, в лицето на Националното сдружение на общините и централната власт – Министерство на регионалното развитие и благоустройството. В нея са заложени 12 принципа за добро управление, а европейският Етикет се връчва на местни власти, доказали прилагането и на 12-те принципи в своята ежедневна работа.
България официално подкрепи Стратегията още през 2007 г. и беше сред първите страни-членки на Съвета на Европа, които се включиха в пилотното ѝ прилагане. Етикетът се присъжда за период от 2 години, а на общините, получили Етикет, заедно със сергификата се връчва и кристален приз – дванадесетостен, като на всяка от страните му е гравиран всеки от 12-те принципа за добро управление.