35 самодейни състава с повече от 400 участника се включиха в Шестия фолклорен събор „Обичаите по нашенски – срещи с миналото на Придунавския регион“, който се проведе в Новград. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Тазгодишното издание премина под мотото „Сватбената традиция в миналото“.

„За всички участници фестивалът се превърна в незабравим празник на българските традиции и фолклор. На сцената оживяха обичаи, свързани с поминъка на населението по долното течение на Янтра. Усмивките, доброто настроение и веселието са най-доброто доказателство, че в самодейците продължава да живее духът на дедите ни“, сподели секретарят на настоятелството на НЧ „Христо Ботев“ в Новград Филис Мехмедова.

Съборът беше открит с изпълнения на гайдарската група „Дунавски гайди“. Първи на сцената излязоха самодейците от Новград, които пресъздадоха обичая „Сватба“. По време на фестивала бяха представени още пет обичая от пролетно-летния обреден цикъл на местното население. Две от възстановките се представиха за първи път пред публика. Клубът за народни обреди, обичаи битова култура в Ценово показа обичая „Поврътки“. Самодейците от Белцов пресъздадоха „Надпяване на пръстен“.

Участници и гости имаха възможността да опитат по купичка с традиционната бобена чорба. Десетки традиционни ястия – баници, хлябове и сладкиши, подредени в кулинарна изложба, привличаха с аромата си посетителите. Сладките ментовки на Танка Джукова от Беляново безапелационно й отредиха мястото на победител. Групата за народни празници и обичаи от Новград спечели наградата на публиката с обичая „Сватба“. Наградата на кмета на община Ценово беше връчена на групата от с. Вардим. Кметът на Новград Диана Копчева връчи приза за цялостно представяне на Танцова школа „Нашенци“ от Белене. Сред гостите бяха кметът на община Ценово д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.