Поредното отлично представяне на българската топ шахматистка Нургюл Салимова – първокурсничка в Свищовската академия, й донесе по-предни позиции в световната ранглиста. Това съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на Висшето училище.

На проведеното Открито първенство по шахмат на Исландия тя завърши на второ място при жените и на 19-о място в генералното класиране. При надпреварата в исландската столица Салимова спечели 6,5 точки от възможни 9, като постигна пет победи, три ремита и само една загуба, която бе от литовския гросмайстор Паулиус Пултиневичиус. В последния девети кръг тя направи реми с белите фигури с турския гросмайстор Емре Джан, който има със 125 точки по-високо ЕЛО от нейното. При дамите българката беше изпреварена единствено от рускинята Лея Гарифулина, която също събра 6,5 точки, но има по-добри допълнителни показатели.

В момента свищовската студентка от спецциалност „Маркетинг” е 37-а в световната ранглиста за жени с коефициент ЕЛО 2426. Участието си в Откритото първенство на Исландия Нургюл прие като генерална репетиция преди старта на Турнира на претендентките за световната титла. Състезанието, в което ще участват осем от най-добрите шахматистки от цял свят, като българката е най-младата сред тях, ще излъчи съперничката на китайката Цзю Вънцзюн в мача за световната титла през 2025 година.

Турнирът в канадския град Торонто започва на 4 април 2024 г. и цялата академична общност в Свищов желае успех на българската топ шахматистка по пътя към световната корона в шахмата, която и пред дъската с бели и черни фигури, и на студентската скамейка се представя отлично – първия семестър на първи курс Нургюл Салимова завърши с успех Оличен 6.00.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.