Нулев успех в борбата с корупцията отчита четвъртият годишен доклад на Антикорупционния фонд, който анализира работата на институциите срещу т.нар. висока корупция. През 2021-ва в България не е било образувано нито едно разследване за корупционно престъпление по висшите етажи на властта, става ясно от доклада, съобщи БНР.
Анализирани са 49-те ключови разследвания за корупция. Приключили са 25. От тях три с осъдителни присъди, а 14 – с оправдателни. Осем случая са били прекратени. И всичко това, коментират авторите, в годината, в която български граждани бяха санкционирани по глобалния антикорупционен закон „Магнитски“ .
От Антикорупционния фонд подновяват предложенията си от миналите доклади за законодателни изменения, свързани с прокуратурата. Настояват и за гаранции относно независимостта на Антикорупционната комисия – публичност, политическа неутралност и професионализъм на членовете ѝ.
Преди представянето на доклада безусловна подкрепа за проекта за нов антикорупционен закон и изборът на Бойко Рашков за председател на все още нереформираната КПКОНПИ бяха поставени от началника на премиерския кабинет Лена Бориславова като топ условие за участие на ПП в правителство с мандата на БСП:
„Без такова мнозинство убедително, което да застане срещу корупцията и престъпността, от което страдаме всички ние, няма как и няма смисъл да вървим напред. Т.е. ако няма гаранции, че ще бъде подкрепен законът и че Бойко Рашков ще е човекът, ние не бихме участвали. За нас е много важно законът да бъде подкрепен във варианта, в който е внесен в момента, а не да минаваме, каквито са заявките на хората от ИТН през негова дълбока промяна, единодушно вземане на решения и блокиране на разследващите функции на инспекторите. За Бойко Рашков не бихме отстъпили, защото той е именно лицето, и за обществото, на борбата с корупцията. Той е символ на готовността да се влезе решително в едно такова антикорупционно мнозинство“.
Правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова заяви, че и за ДБ антикорупционното законодателство е ключово, но допусна корекции в проекта на „Продължаваме промяната“:
„Министерство на правосъдието е изразило правно-технически бележки и предложения, които считаме, че трябва да бъдат приети, за да се подобри законът. Става въпрос за правно-технически редакции, това е напълно нормално между двете четения. Принципни различия няма“.
При представянето на доклада на Антикорупционния фонд Бориславова призова за граждански натиск за реформиране на нереформираните антикорупционни институции, а Йорданова – прокуратурата непрекъснато да бъде питана какво става с разследванията за корупция по високите етажи на властта.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.