Новите факти около Свищовската крепост след тригодишни археологически проучвания представиха учени в пресклуба на БТА във Велико Търново, предаде кореспондентът на агенцията Марина Петрова. Обобщените резултати са събрани в книга, чийто автори са проф. Николай Овчаров, д-р Марин Маринов и проф. Константин Дочев, а автор на предговора е медиавистът проф. Пламен Павлов.
Разкопките започнаха от 2019 година и са първото цялостно изследване на крепостта, съществувала като тракийско селище, римска наблюдателна кула, около която в късната античност се появява селище, а цялостното й изграждане като средновековна цитадела е по времето на цар Иван Асен Втори през 13-и век, каза проф. Овчаров. Той уточни, че цялостната стратиграфия и откритите находки разкриват много неизвестни до момента факти за ролята на крепостта по време на татарските и монголските нашествия, за сериозната съпротива, която оказва твърдината през 14 век срещу османското нашествие, за използването й до 18 век и до окончателното й изоставяне след 1810 година, посочи проф. Овчаров.
Тази крепост беше малко позната за широката общественост и за местните хора, хипотезите на учените за нейната огромна роля за българската история се доказаха след разкопките, като най-добре е запазен средновековният слой, каза археологът Марин Маринов. В книгата е приложен каталог на откритите находки, сред тях са 150 монети, които илюстрират живота в различните периоди, каза проф. Константин Дочев, един от най-авторитетните специалисти по нумизматика. Най-старата монета, открита при проучванията, е от времето на тракийския цар Реметалк Първи, а най-новата – от 19-и век, каза специалистът. Монетите отговарят на всички стратиграфски периоди, открити от археолозите, което доказва важната роля във военно и търговско отношение на крепостта, подчерта той.
Според проф. Пламен Павлов това е една новаторска книга, която доказва, че днешният Свищов се е формирал около крепостта. По думите му близостта с античния лагер Нове и с река Дунав е добър потенциал за развитие на културен туризъм. От Община Свищов са готови с проект за реставрация, консервация и социализация на обекта чрез комбиниране на археологическите находки с градската среда, каза Росен Маринов, директор на Дирекция “Култура“ към общината. Той припомни, че през трите археологически сезона община Свищов е финансирала разкопките със собствени средства в размер на близо 100 хиляди лева.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.