Стотици хора от населените места на долното течение на Янтра, включително и много деца, се стекоха в центъра на Новград тази вечер, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. Пред Мемориала на загиналите във войните, открит точно преди три години, те отдадоха заслужена почит на подвига и саможертвата на четниците на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. В ранното и мъгливо утро на 6 юли преди 156 години 125 млади мъже преминават през Дунава и стъпват на българския бряг с единствената мисъл да видят Отечеството си свободно. Четниците, предвождани от двамата войводи, натоварени на лодка, приближават до устието на река Янтра между селата Вардим и Новград. От мочурливата местност „Янково гърло“ четата не само поема към Балкана, но и трасира пътя на безсмъртието си. Борците за свободата на Отечеството записват със златни букви имената си в пантеона на безсмъртието.

За да отдадат заслужена почит към героите тук бяха народният представител от Русенски регион Георги Кръстев, областният управител на област Русе Драгомир Драганов, кметът на община Ценово Петър Петров, председателят на Общинския съвет Георги Георгиев, много кметове на съседни общини и населени места, общественици, почетни граждани на община Ценово. За да се преклонят пред саможертвата на борците за свобода, в Новград дойдоха началникът на русенския гарнизон и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, както и представители от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /РСОСЗР/ заедно с техния председател о. р. подполковник Веселин Додев.

Гостите и много от присъстващите положиха венци и цветя пред Мемориала на загиналите във войните. На четирите мраморни плочи на паметника са изписани имената на 45 новградчани – християни и мюсюлмани, дали живота си за свободата и независимостта на Отечеството. Представители на клуб „Традиция“, облечени в четнически униформи, представиха различни видове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, те отправиха и огнен салют в памет на загиналите за свободата на Родината ни. Програмата започна с рецитал и танц, изпълнени от ученици на Основно училище „Алеко Константинов“ в Новград. Певците и танцьорите от Фолклорен танцов театър „Найден Киров“ в продължение на повече от час поддържаха емоционалния градус на присъстващите. Всяко от изпълненията беше посрещано и изпращано с бурни аплодисменти. Свидетелство за доброто настроение беше и кръшното българско хоро, което изпълни до краен предел централния площад в Новград.

Тържеството беше открито от кмета на Новград Диана Копчева. В приветствието си тя подчерта, че сме горди наследници на родолюбив народ, който не търпи тирания и потисничество. Тя прочете и поздравителният адрес от председателя на Народното събрание Рая Назарян.

„И днес 156 години след подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ние се прекланяме пред саможертвата на тези мъже, а това е повод за национална гордост. През годините паметта за саможертвата на борците за свобода остава жива, имената на героите са вградени в пантеона на безсмъртието. Подвигът на четниците и двамата войводи винаги ще продължава да подклажда народната любов, защото техният път от Новград до връх Бузлуджа е път на безсмъртието, път, който остава величава следа в българската история“, изтъкна в обръщението си Петър Петров – кмет на община Ценово.

В поздравлението си областният управител Драгомир Драганов подчерта, че делото на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е пример за държавническо поведение и обществена отговорност. „Те изминаха своя страшен, но славен път от Дунавския бряг до предизвестената си геройска смърт, водени от копнежа за свободна България и гнева от петвековната тиранията. Те ни дават пример и днес какво означава не само да обичаш своята родина, но и да си готов на всичко, за да има тя бъдеще“, изтъкна г-н Драганов.

В края на тържествената церемония небето над Новград бе озарено от светлините на илюминациите на пищна заря.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.