Официално бе открита обновената спортна зала на Карате клуб „Алеко“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Спортистите на клуба вече ще тренират на ново място, след като с решение на Общински съвет – Свищов им беше предоставена злата в блок №1 на Стопанска академия. Направен беше ремонт на помещението за създаване на по-добри условия за тренировки.

Церемонията по откриване и освещаване на залата се състоя в присъствието на кмета Генчо Генчев, председателя на Общински съвет Кристиян Кирилов, треньорите, състезателите и родители на децата. В обръщението си кмета поздрави членовете на клуба с новата придобивка, като отбеляза, че активната дейност, която развиват и спортните отличия, които завоюват са основателен аргумент да имат добра тренировъчна среда, в която да се подготвят за още по-големи успехи, с които да прославят свищовския спорт.

Приветствия отправиха и председателя на общинския съвет и основателя на клуба Марин Маринов. Именно тримата прерязаха лентата на обновената спортна зала, след което отец Михаил извърши освещаване и благослови присъстващите.

Официалното събитие завърши с впечатляваща демонстрация на основни удари, блокове и позиции от състезателите, а треньорите сенсей Марин Маринов, сенпай Верони Маринов и Стефан Петков представиха майсторска „Ката“.

Тази година Карате клуб „Алеко“ навършва 35 години от създаването му. Основан е 1988 година от сенсей Марин Маринов. Клубът обучава децата и младежите на Свищов в традицията на източното бойно изкуство – карате. Клубът е член на Българска национална федерация карате, това дава възможност на всички трениращи да се подготвят и участват в състезания с противници от цялата страна. През годините състезателите на клуба са го издигнали до челните места в страната. Ежегодно членове на клуба са селектирани в националните отбори на страната във всички възрасти. В България възпитаниците на Карате клуб „Алеко“ са завоювали много титли: десетки национални награди, 3 пъти Супершампион на страната – две на Верони Маринов и една на Тихомир Тодоров. В отборните дисциплини през 2013 година, мъжкия отбор по „Ката“ печели златните медали от националното първенство, а през 2016 година триумфира и в дисциплината „Кумите“ отборно за маже, като донася златните медали в Свищов.

Най-високите успехи от международни първенства са завоювани от:

Верони Маринов

– злато от Балканско първенство 2004 и 2009 г.

Мартин Златев

– бронзов медалист от Европейско първенство 2017 г.

Кристина Цветанова

– бронзов медалист от Европейско първенство 2019 г.

Стефан Петков

– 3 пъти вице-балкански шампион и Европейски и световен шампиона в стил „Годжу-рю“

В момента членове на клуба са над 70, като всички те практикуват и се обучават на карате под ръководството на инструкторите:

сенсей Марин Маринов – 4-ти дан

семпай Верони Маринов – 2-ри дан

семпай Стефан Петков – 2-ри дан

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.