България е на прага на нова COVID вълна. Броят на заразените в страната се увеличава плавно. Най-много заболели има в София, Варна и Габрово. Столицата дори е на път отново да влезе в жълтата зона с над 100 заразени на 100 000 души, съобщи БНТ.
За почти два месеца доктор Христов от Варна не е имал нито един пациент заразен с COVID-19.
„За последната седмица имам 7 официално доказани. Определено имаме увеличение на случаите“, заяви д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.
Кривата на заразага ще продължи да расте. А повишената заболеваемост в момента експертите обясняват със спецификите на вируса и липсата на противоепидемични мерки.
„Вирусът, който става по-лесно предаваем, но по-леко протичащ и съсредоточаването през летния сезон на много хора на определени места, много тесните контакти при липсата на каквито и да е мерки“, допълни доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Мерки може да има, ако броят на приетите в болница достигне стойности, заложени в Националния пандемичен план.
„И при по-леко прочитане при масово разпространение нужда от мерки ще има“, добави доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Кунчев е убеден, че има заразени с коронавирус, които остават извън официалната статистика.
„Има и хора, които го карат леко и не търсят медицинска помощ“, каза доц. Ангел Кунчев.
След края на извънредната епидемична обстановка личните лекари не могат да издават направления за PCR тест за коронавирус, а антигенните тестове не са безплатни за пациентите.
„Определено има спад, но хората идват и си плащат изследванията и нямат избор кой знае какъв“, заяви д-р Светлана Кьосева, вирусолог в медицинска лаборатория.
От днес на практика у нас е разрешена четвърта доза ваксина срещу коронавирус. Тя е препоръчителна за хората над 18 години, условието е да са минали поне 4 месеца от последната имунизация.
„Още около 9 часа имахме пациентка, която пожела да ѝ бъде поставена четвърта доза. Няколко мъже имахме между 50 и 60 години. Това са хора, на които вероятно им предстои пътуване и за това го правят“, допълни д-р Светлана Кьосева.
След известно затишие и пациентите на доктор Христов започнали да се интересуват от ваксините срещу коронавирус.
„То си беше в клинична смърт буквално. На практика беше спряло ваксинирането. От тази седмица започваме по-активно“, заяви д-р Николай Христов, общопрактикуващ лекар.
Здравното министерство предвижда освен ковид ваксините електронно да се регистрират и всички задължителни имунизации. А от първи август направления за влизане в болница ще се издават само електронно.
„Пациентът няма да има нужда да носи хартиеното направление. Може да постъпи в което иска лечебно заведение, епикризата ще бъде в електронен формат“, заяви доц. Васил Пандов, началник на кабинета на здравния министър.
За половин година здравното министерство устояло да навакса забавената от служебните правителства дигитализация в сектора, коментира министърът в оставка.
„Това е един от инструментите, които ще извадят здравеопазването на светло. А всички ние като пациенти имаме интерес това да се случи“, каза още проф. Асена Сербезова, министър на здравеопазването в оставка.
Здравните власти уверяват, че болници и лекари ще имат достатъчно време да тестват направлението за хоспитализация.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.