Нови вид измама в социалните мрежи – киберпрестъпници крадат профили и пращат жертвите си в офиси за парични преводи, откъдето сумите отиват в онлайн казина, разказва БНТ. Зачестилите случаи накараха хора от Благоевград и Кюстендил да изразят притесненията си и да дадат гласност на измамата.

Силвия Стоименова се подлъгва да отговори на съобщение, че нейни снимки се разпространяват в интернет. Онлайн измамникът има една цел – да смени паролата на профила, като иска достъп до несъществуващ код, който се получава на мобилния телефон.

  • „Една жена ми пише: Твои снимки се качват в една група и се пишат глупости. И аз оттам се притесних и попитах: Каква е тази група. За да разбереш групата трябва да ми изпратиш код. Съответно ми иска телефонния номер. Дадох го и оттам влиза в моя имейл“, разказа Силвия Стоименова, потърпевша.

А оттам човекът зад схемата получава достъп до всичките ѝ приятели.

  • „Започва да иска някой да плати в офис за парични преводи. И който се хване“, казва още Силвия Стоименова.

Друга потърпевша получава съобщение от уж нейна приятелка, че иска да направи изненада. И я моли да преведе 230 лева.

  • – Отидох, преведох парите и след това започна – да ти изпратя още един код, и без това си там, няма кой да пази децата, и така.

Специалистите обясняват, че тази схема не е нова, но измамите са трудно проследими. А хората с откраднати профили се сблъскват с редица трудности.

  • „Преди само година същата измама беше употребявана много често от киберпрестъпници да се плащат електронни игри или ваучери за мобилни телефони. Те пишат в платформи, които не се намират на територията на България. За да получат властите достъп до тези измамници, е една много дълга и сложна процедура, а ние имаме праг на същественост, който не позволяват да се заведе следствие под някакви определени суми“, каза Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

– Аз бях хакната на 6 март, на 7-ми подадохме жалба в прокуратурата, после в София, но все още нямаме отговори.

Две стъпки могат да ни спасят от такива измами.

  • „Да се обадят на приятеля по телефона и да питат дали той е източникът на тази информация. Второ е да пуснат двуфакторната идентификация с одобрение от своя телефон“, добави Спас Иванов, специалист по киберсигурност.

В полицията в Кюстендил вече има постъпили сигнали.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.