На фона на кризата в авиосектора след К-19, амбициите за революционни модели в облаците не са изчезнали. Нов вид самолет обещава да промени въздухоплаването, съобщи БНТ.
Атмосфера като в бар, удобство и стил. Но на няколко километра над земята. Това е вътрешността на един от най- модерните и ексцентрични самолети. Airlander. Първият ще излезе от завода през 2026 година, а производството му започва тази година във Великобритания.
„Създаден е да превозва 10 тона товар, 100 пътници и то с едва 10% от емисиите, необходими на другите самолети“, заяви Том Грънди, главен изпълнителен директор на „Хайбрид Еър Вийкълс“.
С корпус, видимо вдъхновен от дирижаблите и пълен с хелий, той ще е и много по-екологичен. Ще се движи благодарение на комбинация от два двигателя с вътрешно горене и два електрически, като планът е да стане напълно елетрически през 2030 година. „Еърлендър“ ще е с дължина 90 метра, ще може да лети пет дни без кацане на височина до 6 км, като се движи с бавна скорост в сравнение с другите самолети.
„Хората се тревожат как ще му се отразява турбуленцията. Ами, това е голям самолет, следователно турболенцията няма да му се отразява много-много. Също като с големия кораб и вълните“, заяви Том Грънди.
Създателите му се надяват и други в авиоиндустрията да потърсят по-екологични и устойчиви варианти за превозните средства в небето.