Световноизвестният биолог и вирусолог, откривател на ХИВ (вируса на СПИН) и Нобелов лауреат – проф. Люк Монтание, е починал днес на 89-годишна възраст, съобщи „Франс соар“, пише вестник „Сега“. Френският учен е издъхнал в американската болница в Ньой сюр Сен „в мир, заобиколен от децата си“, по думите на един от най-верните му сътрудници д-р Жерар Гийом.
Люк Монтание е роден на 18 август 1932 г. в Шабри. Той постъпва в института „Пастьор“ през 1972 г., а от 1975-а е професор по вирусология.
През 1983 г. група от изследователи и лекари, водена от Монтание и Франсоаз Баре-Синуси, открива вируса, причиняващ СПИН. След дълги спорове с американския проф. Винсънт Гало кой първи е открил ХИВ вируса, накрая двамата компромисно се съгласяват да бъдат вписани като откриватели. През 2008 г. обаче проф. Монтание е обявен за носител на Нобелова награда именно за откриването на ХИВ, заедно с Баре-Синуси и още един от екипа – германския лекар Харалд цур Хаузен (Гало не е сред лаеруатите).
Французинът е работил с най-големите научни институти в света. Той е почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института „Пастьор“, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай. Проф. Монтание подкрепяше Академията на науките, както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания.
Последната публична поява на проф. Люк Монтание беше на 15 януари 2022 г. на протеста срещу ковид сертификатите и ваксините в Милано, където бе специален гост и изнесе реч пред събралото се множество, седнал в инвалидна количка. Пред демонстрантите той заяви: „Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес. Това доказват не само научните експерименти, но и тестовете върху болните“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.