Нивото на река Дунав при Свищов се понижи с пет сантиметра сравнение с вчера и падна до минус 1 сантиметър под условната кота на морското равнище, видя Актуално Свищов.
Тенденцията за понижение на нивото на Голямата река ще продължи. Въпреки мерките за удълбочаване на плавателния път, Белене и Вардим остават критични участъци, предава БНТ.
Дългосрочната прогноза на специалистите е, че в близките 3 месеца ситуацията ще се влошава.
Само преди дни при Русе беше записано най-ниско ниво на Дунав за съответната дата – 30 см. Водите обаче продължават да се понижават заради малкото снеготопене и липсата на валежи.
“Нивото е доста ниско на река Дунав като цяло и на праговите участъци почти на косъм се минава.”, казва Димитър Йорданов, механик на кораб.
За да улеснят плаването в българския участък, от Речния надзор към Морска администрация в Русе са издали предписания на корабоплавателите. За нарушителите, затруднили движението, санкциите достигат до 5 хиляди лева.
“В критичните участъци определяме режим за преминаване, за брой съдове и съответното газене. Всеки си прави сметка дали да не използва пълният капацитет на съдовете или в районите на критичните участъци да претоварва…или пък да изчаква благоприятно ниво.”, обяснява кап. Иван Жеков директор на Дирекция „Речен надзор” Русе.
В тази ситуация, обаче, реката бързо се променя. И капитаните трябва са много добре информирани, когато тръгнат на път.
Добрата новина е, че има ръст на круизните кораби, акостирали на дунавските ни пристанища за юни сравнено с миналата година те са със 180 повече. При товарните кораби обаче сериозна промяна няма.