Пандемията, въвеждането на повсеместно машинно гласуване и саботажът от страна на вътрешни врагове на БСП – такива са основните причини за катастрофалните изборни провали на левицата според лидера й в оставка Корнелия Нинова, пише вестник „Сега“. Това се разбра от политическия доклад, който тя изнесе пред делегатите на 50-ия конгрес на БСП, провеждан днес.
Нинова подчерта, че социалистите са работели за машинния вот, но сега отчита, че той е намалил избирателната активност. Мнозина се притесниха от устройствата и не отидоха до секциите, смята тя. И посочи, че трябва да се преосмисли ефектът от машинното гласуване – като се въведе смесена система, и с хартиени бюлетини, и с устройства, като се позволи на гражданите да изберат метод на гласуване. Така всъщност Нинова се прехвърли на позицията на ГЕРБ – бившите управляващи въведоха точно такава хибридна система през 2020 г.
Същият ефект върху гласоподавателите на БСП е оказала, според лидера в оставка, и ковид пандемията. Инфекцията е възпрепятствала провеждането на предизборна кампания „очи в очи“ с избирателите, възрастните хора са се изплашили, описа проблема Нинова. Това, смята тя, също е довело до сериозен отлив на гласове.
Както винаги, Нинова се прехвърли и на проблема с „врага с партиен билет“. Тя посочи, че партията се е изтощила от вътрешни борби, породени от недоволни от реденето на листите, от трайни вражди, от обидени активисти, които работели с други политически сили. Според Нинова това, заедно с другите изредени фактори, е довело до катастрофален отлив на гласове, отишли най-вече в групата на негласуващите.
С едва прикрито негодувание водачът в оставка констатира, че въпреки дългогодишната борба на БСП с ГЕРБ, партията й е била пришита към статуквото от някои от новите политически формации. В същото време, със задоволство посочи, че през последните 3-4 месеца това схващане се е преобърнало и левицата е станала „желан партньор за промяна“. Нинова беше категорична, че БСП не е била приета в четворната коалиция, само за да бъде допълнено аритметически парламентарното мнозинство. „Ние избрахме промяна за България и промяната избра нас“, декларира патетично тя. И увери социалистите, че „ние сме основен стълб на стабилност, сигурност и професионализъм в управлението на България“.
Тя адресира и въпроса за младите, които напират към върха на партийното ръководство. Нинова предпазливо изтъкна, че трябва да се търси баланс между енергията на младите социалисти и опитът на по-възрастното поколение, а не да се създава разделителна линия млади – стари.
Опозиционни гласове
По доклада дебат, в строгия смисъл на думата, всъщност нямаше. След Нинова се заредиха поредица от делегати, които пригласяха на нейните тези и призоваваха към единство. Най-напред възрази на дитирамбите Валери Жаблянов – бивш зам.-председател на парламента от БСП. Той посочи, че сривът е започнал на местните избори през 2019 г., продължава и сега, и има пряка връзка с кредита на обществено доверие към председателя на партията. Жаблянов насмешливо коментира, че управленският потенциал на партията се свежда до Калоян Методиев – бивш началник на кабинета на президента Румен Радев, сега заемащ същата длъжност в министерството на Нинова, а в миналото – младежки ръководител на СДС. Той напомни и за лавиранията на Нинова по отношение на отделни мощни фигури в партията – като лидера на варненските социалисти Борислав Гуцанов, който първо беше заклеймен като предател, а в момента е депутат и делегат на конгреса. Жаблянов отрече, че вината за краха на БСП е на вътрешната опозиция или на ГЕРБ, и изтъкна, че социалистите трябва да защитят партията си и идейните си възгледи, за да знаят кои всъщност са.
По-сериозен сблъсък възникна след речта на Крум Зарков – конкурент на Нинова за водачеството на левицата. Зарков заяви, че делегатите на конгреса са „облъчвани с абсолютни нелепици“. „Провалът на изборите е представен като успех, защото, видите ли, сме във властта“, даде пример той. Той напомни за циркулиращата подписка да не се приеме оставката на Нинова (виж по-долу – бел.ред.). „Ако това се случи, този фарс ще бъде поредният, ако не и последният пирон в ковчега на публичния имидж на БСП“, прогнозира Зарков и призова да се пристъпи към преки избори за нов председател, както е според партийния устав.
Срещу него скочи Димитър Буковски, делегат от Плевенско, който се оплака, че за първи път чува някой да произнася на конгрес погребалното слово на БСП. „Партии като ИТН, като новата партия на министър-председателя, ще ги има и ще изчезнат, само че БСП ще я има и с вас, и с без вас!“, обърна се той към Зарков. Реагира Антон Кутев, бивш депутат, а доскоро говорител на служебното правителство: „Ние не мислим за това, което можем да направим, а за това как да прецакаме онзи, който пречи на другарката, която трябва да си подаде оставката.“
Зарков се ядоса на Буковски и започна да реди от микрофона всичко, което липсваше в доклада на Нинова – за хората на труда, за пазара на труда, за изкореняването на бедността, за това, което е лявото в момента. „Чух за Истанбулската конвенция и да ви кажа, като виден джендър, както беше казано по телевизията, полът ви е защитен. Ако стана председател, няма да го сменя“, обяви той, сподирен от смях и ръкопляскания.
Ще си тръгне ли всъщност Нинова
Дневният ред на заседанието засяга и въпроса за прекратяването на правомощията на Нинова. Последното означава, че трябва да се приеме и решение да започне кампания за пряк вътрешнопартиен избор на новия председател на БСП. Досега намерения да се състезават за лидерския пост са заявили самата Нинова и депутатът Крум Зарков.
Упорито обаче се ширят слухове, че е подготвен сценарий, според който делегатите ще откажат да констатират оставката на Нинова – с мотива, че вината за изборните провали е колективна, на партията, а не на водача. По този начин тя ще запази поста си и няма да се наложи провеждането на пряк избор на нов лидер. За подобно развитие заговори преди няколко седмици изключеният от БСП Кирил Добрев, който е един от най-отявлените противници на Нинова.
Като потвърждение на тази хипотеза дойдоха изказвания преди конгреса на висши социалисти, близки до водача в оставка. Зам.-председателят на партията Ирена Анастасова обяви пред bTV, че от Благоевград е тръгнала подписка в подкрепа на Нинова. „Хората искат конгресът да не констатира оставката и г-жа Нинова да остане председател на партията. От много структури подкрепят тази подписка и мисля около 2/3 от делегатите на Конгреса“, каза Анастасова. Подкрепящите подписката се аргументират, че Нинова е „превела партията през много тежки периоди“. За подписката потвърди и министърът на туризма от квотата на БСП Христо Проданов пред Нова ТВ.
На самия конгрес започнаха също да се редят делегати с изказвания в тази посока. Например от Емилия Желева, от Лясковец, която жално оплака „другарката Нинова, която понася удари отвътре и отвън“, и я похвали, че благодарение на водача в оставка, „БСП е в управлението на България и социален стожер“. „На нас ни трябва лидер и боец, какъвто е другарката Нинова“, вдъхновено извика Желева и предложи на конгреса да „вземе мъдро решение“ и да не хвърля партията в избори.
С пренебрежение към президента
При приемането на дневния ред на конгреса беше отхвърлено предложение да се прекрати за час работата му, за да може делегатите да се включат в тържествената церемония по встъпването в длъжност на президента Румен Радев и заместника му Илияна Йотова, която се провеждаше паралелно. Искането за прекъсването дойде от представители на вътрешната опозиция. Те използваха момента, за да разкритикуват партийното ръководство, че неправилно е избрало датата на конгреса, която съвпада с церемонията.
Георги Свиленски – шефът на парламентарната група и приближен на Нинова, коментира, че всички социалисти са горди с успеха на Радев. Едно прекъсване обаче прекалено щяло да удължи работата на конгреса, а и всеки, който желае, така или иначе, може да отиде на церемонията. Последва гласуване, на което предложението беше подкрепено едва от 138 делегати, 384 го отхвърлиха, а 111 се въздържаха.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.