Въпреки че изборните данни показват падане до четвърта позиция в бъдещото 47-о Народно събрание, лидерът на БСП Корнелия Нинова и след този вот не възнамерява да подаде оставка. „Поведението и кампанията ни помогна да бъдем така стабилни. Не сме обсъждали въпроси за оставки“, отговори Нинова на репортерски въпроси на брифинг в партийната централа, пише вестник „Сега“.
Данните от паралелното преброяване поставят БСП даже след ДПС, което досега не се е случвало.
„Както видяхте от предварителната извадка, 92 % от гласувалите членове на БСП са подкрепили президента Радев. Мисля, че това е достатъчен дан в резултата, който той има“, обяви тя.
„Що се отнася за нашите резултати към този момент – сме на трето място. Мисля, че позицията, която имахме в 46-ия парламент на стабилни хора, на стабилна партия, на конкретна и диалогична, ни помогна да няма този срив, който забелязваме при другите партии на промяната“, опита да оправдае резултата на партията си Нинова.
Според нея ниската избирателна активност, и то на президентски и парламентарни избори заедно, „е много силна камбана за проблем към всички ни“. „За апатия, за недоверие у българските граждани към институциите. Това е голям въпрос за държавността и голяма задача към всички нас“, посочи лидерът на БСП.
„Смятаме, че трудното започва от утре. Вече е очевидно, че и „Възраждане“ влизат, което прави парламента още по-фрагментиран и изисква от всички по-голяма мъдрост. Когато бъдем поканени за разговори за правителство, ще се отзовем и ще бъдем както досега диалогични и разумни, с конкретни предложения, тъй като в кампанията представихме нашия план за първите 100 дни и разбира се, дългосрочна програма за управление на страната. Преди това искаме да обърнем внимание на нещо друго. Очевидно разговорите ще бъдат сложни, конфигурацията е сложна в парламента, това ще изисква време. Нямаме време за приемане на бюджета за 2022 г.“, заключи Нинова.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.