22-ГОДИШНАТА ТЕОДОРА БОРИСЛАВОВА Е НАПЪЛНО СЛЯПА, НО ТОВА НЕ Й ПОПРЕЧИЛО ДА ЗАВЪРШИ С ОТЛИЧЕН УСПЕХ СВОЕТО СЛЕДВАНЕ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Само преди броени дни младата жена издържа с шестици двата държавни изпита от обучението си по педагогика на обучението по музика и очаква с трепет официалната церемония по дипломирането. Признава, че срещнала много трудности през изминалите четири години, но и огромно разбиране и подкрепа от страна на преподавателите, които били поставени в необичайна за тях ситуация, тъй като до момента не са обучавали незрящи студенти. Теодора проявила креативност в усвояването на материала, която била радушно посрещната от професорите, доцентите и всички педагози, ангажирани с випуска й. По този начин доказала за пореден път максимата, че който има желание, винаги намира начин.
Теодора е от Плевен, но избрала да завърши висшето си образование във Велико Търново. Младата жена е надарена с таланта да пее и от малка радва близките си със звънливия си глас. Наследила музикалната дарба от своя покоен дядо, който бил саксофонист. За нещастие, тя никога не е виждала аплодисментите и въодушевлението на публиката от нейните изяви, защото е незряща. Въпреки това успява да завърши средно общообразователно училище в родния си град. Напук на слепотата решава да продължи израстването си в старата столица.
„Беше много трудно в началото. Аз съм първата незряща студентка във ВТУ и преподавателите не знаеха как да процедират с мен. Влизах на лекциите с компютъра и използвах специален софтуер с превод. Сама измислих система за разчитане на нотите. Тя е на база специална комбинация от латински букви и цифри. На всяка буква отговаря съответната нота, а цифрата показва нотната продължителност“, обясни 22-годишната жена.
Успоредно със следването Теодора взимала участие в различни певчески състезания и надпревари. Последното й постижение е първо място в Международния онлайн конкурс E-Fest. Тя победила в четвърта възрастова група с изпълнението на песента „Байрактаре, брале“. Възпитаничката на ВТУ преборила конкуренция в лицето на 200 участници, сред които представители на Норвегия, Сърбия, Румъния и т.н.
Завършването на висше образование обаче не е крайната цел на Теодора. Тя мечтае да се развива още много и да бъде в полза както на себе си, така и на други хора. В момента 22-годишната жена е на курс в София, свързан с повишаването на уменията за ориентиране в непозната среда и по-пълноценно използване на белия бастун. Планира след това да изкара и обучение за работа с куче водач. Признава, че черпи сили и вдъхновение за преодоляването на тези предизвикателства от своя приятел.
От 3 месеца насам Теодора има мъж в живота си и се чувства щастлива и обичана. НЕЙНИЯТ ЛЮБИМ СЪЩО Е НЕЗРЯЩ И ИЗЦЯЛО РАЗБИРА КАК СЕ ЧУВСТВА ТЯ.
„Запознахме се в интернет. Аз му изпратих покана за приятелство. Това, че споделяме еднакви проблеми и трудности, много помогна на нашата връзка“, разкри младата жена.
Сподели, че мечтае за момента, в който ще може да практикува професията на учител по музика. Казва, че докато това стане, е готова да дава онлайн уроци по народно пеене. Вече е пуснала няколко обяви във Фейсбук групи и се надява на повече отзиви.
„Готова съм да бъда в помощ на всеки, който иска. Уроците могат да се провеждат в предпочитано от човека мобилно приложение. Вече имам една жена, която се свърза с мен, и имахме три урока“, уточни Теодора.
22-годишната жена е на мнение, че всеки човек има призвание в живота и без значение от обстоятелствата, проблемите и дефицитите той трябва да направи необходимото, за да му се отдаде и посвети.
Галина ГЕОРГИЕВА
Вестник „Борба

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.