Първият кръг от пролетния полусезон предложи много бърз и интересен футбол на многобройните фенове, отделили съботния си следобед, въпреки неприятната загуба с 0:2 от по-концентрирания отбор на  Локомотив  (Горна Оряховица).
За мача в Свищов, гостите от Горна Оряховица бяха организирали агитка от около 70 човека, която мощно подкрепяше своите футболисти през целия мач. На другия „фронт“, приятно за окото бе присъствието на почти цялата Детско-юношестка школа на „Академик“, дошла да подкрепя „студентите“.

Мачът започна равностойно, като в началните минути двата отбора решиха да се „дебнат“ и да се надиграват тактически.
Първа, интересна атака сътвориха домакините в 8-та минута, като възможност се откри пред Кристиян Иванов, но ударът му не попадна в очертанията на вратата.
В 30-та минута, отново Кристиян Иванов се откъсна от защитник, нахлу по левия фланг и отправи премерен удар по диагонала. Само вещата намеса на горнооряховския вратар предотврати сигурен първи гол. Три минути по-късно далечен удар от границата на наказателното поле на гостите, премина на метър над напречната греда.
Първият картон в мача бе вдигнат на играча на Академик, Петър К. Петров в 34-та минута, но въпреки няколкото картона до края, мачът бе доста коректен и спортсменски.
Най-добрата възможност за Локомотив се откри в 40-та минута, когато централният им нападател бе изведен очи в очи със свищовския страж Виктор Владимиров, който прояви невероятен рефлекс и отби точния изстрел на нападателя. При добавката, футболист на гостите пропусна да открие резултата, изпращайки топката високо над напречната греда. В 43-та минута „железничарите“ получиха правото да изпълнят пряк свободен удар на удобна позиция, около дъгата на наказателното поле, но ударът срещна свищовската стена. Така след равностойни първи 45 минути, двата отбора се оттеглиха на почивката при резултат 0:0.

Много лошо за Академик започна второто полувреме, когато още в 46-та минута, една наглед центрирана топка отиваше точно към сглобката на вратата на домакините. Вратарят Владимиров успя да боксира изстрела извън рамката на вратата, но отбитата топка попадна на левия крак на нападателя на гостите Цачев, който от въздуха я насочи точно в празния ъгъл за 0:1.
Попадението стъписа за момент „студентите“, но само пет минути по-късно, при една бърза домакинска атака, силен удар на Кристиян Иванов от движение, премина на сантиметри встрани от десния стълб на вратата на „Локомотив“.
Всичко като че ли приключи в 55-та минута, когато гостите получиха правото да изпълнят спорна дузпа за събаряне на нападател от вратаря Владимиров, превърната в гол от Димитър Байдарков за 0:2.
В последващите минути „железничарите“ умело отбиваха всички опити на Академик да промени събитията на терена, като постепенно поеха и контрола в мача, диктувайки темпото до края.
При една многоходова атака на Локомотив в 77-та минута, топката се озова в краката на нападател, който се оказа фронтално срещу вратаря Врадимиров, но ударът му се отби от левия страничен стълб на вратата. В 88-та минута, в една от последните интересни случки, нападател на Локомотив отново се откъсна очи в очи срещу вратаря на „студентите“, но неуспя да го преодолее, като и този път Владимиров показа бърза реакция и изби топката в корнер.

Въпреки рекордния брой зрители на стадион Академик, горнооряховският Локомотив взе реванш за записаната загуба на собствен стадион през есента и победи домакините от Свищов с 0:2, съхранявайки шансове да атакува промоция във Втора лига.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.