Не е вярно, че цветният квадрат върху пастите за зъби предупреждава за съставките им, пише https://factcheck.bg/.
• Не е вярно, че цветните квадрати върху тубите с паста за зъби показват какви са съставките на продукта.
• Това са производствени знаци, които служат като сензорен ориентир при машинното изрязване на опаковката.
Десетки публикации в интернет твърдят, че цветните обозначения върху тубите с паста за зъби показва какво е съдържанието на продукта. Според написаното в зависимост от цвета на квадратчето пастата за зъби съдържа: “само натурални съставки”; “натурални съставки и лекарства”; “химични и натурални съставки”.
“Ако квадратът не е зелен, оставете я (пастата за зъби – бел.а.) в магазина. Синият квадрат също не е лош, но зеленият е с приоритет”, се казва в публикацията на сайта 2newsbg.com.
Проверката на Factcheck.bg установи, че тази информация се появява за първи път през 2017 г. Оттогава досега различни анонимни сайтове препубликуват неверните твърдения, които впоследствие се споделят в социалните мрежи от стотици потребители. Само текстът в сайта 2newsbg.com има 225 споделяния във Фейсбук групи, сред които “Обичам Русия”, “Подкрепям Слави Трифонов за президент на България”, “Животът е само един миг между две вечности”. През годините новината за цветните маркировки се появява и в zdrave.to, bukvarche.com, в. “Струма” и други.
В действителност цветните квадрати нямат нищо общо със съдържанието на пастата за зъби. Те служат по време на производствения процес като ориентир за специални сензори къде точно да бъдат отрязани тубите.
Информация за съдържанието на всеки отделен продукт може да се види върху неговата опаковка, където съставките са изписани с пълните си имена.
Твърденията за тайни кодове, с които се прикриват съставките на пастите за зъби, са опровергани многократно както от самите производители на този тип продукти, така и от други фактчек платформи.
Проверено:
Не е вярно, че цветните квадрати върху пастите за зъби показват какви са съставките на продукта. Това е маркировка, която се използва по време на производствения процес за точното отрязване на опаковката от машина.
Кристиян Юлзари

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.