Не е вярно, че продуктите с етикет „Apeel“ идват от „фермата на Бил Гейтс“;
Твърдението, че същият етикет показва наличие на токсични вещества, също не отговаря на истината;
Етикетът на фирмата Apeel Science показва, че продуктът е с безцветно покритие Edipeel, което се поставя върху плодове и зеленчуци, за да забави развалянето им.

Публикация във Фейсбук невярно твърди, че продуктите с етикет на Apeel идват от ферма, собственост на Бил Гейтс, и съдържат с токсични моно- и диглицериди. Проверка нa Factcheck.bg показа, че нито едно от двете твърдения не е вярно.

Apeel Sciences е компания, основана от Джеймс Роджър през 2012 г. с грант от фондация „Бил и Мелинда Гейтс“. Apeel представлява безвкусно и безцветно покритие, което цели да задържи продуктите свежи за по-дълго. Това става чрез контрол на двата основни фактора, които карат пресните продукти да се развалят: скоростта, с която влагата напуска повърхността на плодовете и зеленчуците, и скоростта, с която се оксидират.

Покритието на Apeel – Edipeel, все още не е широко разпространено в страните от Европейския съюз (ЕС). То може да се използва само върху продукти, които пътуват дълго до потребителя (най-често от тропически страни) и чиято обвивка обикновено не се консумира (цитруси, пъпеши, ананас, банани, папая, манго, авокадо и нар). В САЩ Edipeel се използва върху авокадо, лайм и ябълки, а в Канада – върху краставици.

Целта на създателите на Apeel е да бъде намалено изхвърлянето на храна, като тяхното покритие може драстично да удължи срока на годност на различни плодове и зеленчуци. По този начин се спестяват вода, използвана при отглеждането на продуктите, и храна.

Не е вярно, че моно- и диглицеридите, използвани от Apeel, са токсични

Покритието на Apeel (Edipeel) съдържа моно- и диглицериди – съединения, каквито могат да бъдат открити в зехтина и кокосовото масло. Глицеридите се състоят от глицеролна молекула и една или повече вериги на мастни киселини, а в храната се обозначават като Е471.

Apeel подава ново заявление през ноември 2020 г. с искане на позволение за повърхностна обработка на плодове и зеленчуци, при които кората обикновено се консумира. Моно– и диглицеридите (E471) са одобрени за използване в над 70 хранителни категории в ЕС: мляко за кърмачета, прясна паста, конфитюри, желета и много други. До момента Европейската комисия не се е произнесла по искането на Apeel.
Проверено:

Не е вярно, че продуктите със стикер Apeel идват от фермата на Бил Гейтс и съдържат токсични моно– и диглицериди. Фирмата Apeel не е притежание на Бил Гейтс, само е получила финансиране от негова организация. Стикерът показва, че върху плодовете и зеленчуците е използвано безцветното покритие Edipeel, което не съдържа токсични химични съединения. В ЕС покритието е разрешено само върху продукти, чиято обвивка обикновено не се консумира и поставянето на стикер е задължително.
Ваня Гривова