„Възможностите, които обрисуват хората, които твърдят, че няма да има избори, ми се струват доста нереалистични. Какво значи дали искаме, или не искаме, когато нямаме мнозинство. Това е факт, който не подлежи на нашата воля. Факт, който се развиваше през последните месеци. Може би причината, че това най-накрая се случи, е това, че някак с широко затворени очи участниците в коалицията се изправяха срещу собствените си проблеми. Ако това продължи, не само, че ще се случи това, което най-малко се иска – избори, а те ще се случат в най-лошия възможен момент и вариант“.
Това заяви в предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Силвия Великова депутатът от БСП Крум Зарков.
По думите му това, че партиите преодоляха предишните си различия е било обнадеждаващото в тази четворна коалиция:
„Всички знаехме, че тя ще е много трудна и ще е съпроводена с определени сътресения. Сплотяваше ни това, че всички разбираха, че спиралата от избори трябва да прекъсне под някаква форма и това да е под знамето на промяната, т.е. без ГЕРБ и ДПС във властта. И второ – имаше много ясна цел и задача, която е въвеждането на върховенството на правото в България не само на хартия. … Причината ДБ и БСП да са в едно правителство е съдебната реформа“.
Зарков подчерта, че управляващата коалиция е допуснала да се разконцентрира от този дневен ред, да забрави своята легитимационна спойка и да стигне до неизбежния разрив.
„Когато нямате мнозинство, за да смените министрите си, вие сте абсолютен заложник на опозицията. Тя може да внесе един вот на недоверие и всичко да приключи. Да останеш да зависиш от опозицията, срещу която си се събрал да правиш промяна“, каза той във връзка с оставките на четиримата министри от ИТН, които в понеделник трябва да бъдат окончателно подадени.
Депутатът беше категоричен, че „ваденето на бележки, записи и есемеси“ не е начинът, по който се говори между партньори, а и с опоненти:
„Тези хора пак ще трябва да седнат един ден да говорят в името на постигане на някакви цели. Загуби ли се доверието веднъж, то следват неизбежни вторични трусове“.
Пред БНР Крум Зарков коментира законопроекта за КПКОНПИ, като не се съгласи, че това е „закон, с който някой си създава собствен Гешев“:
„Забави се прекомерно много и това не е заради ИТН, а заради това, че се извади от Министерство на правосъдието, където се намира експертизата, която можеше да впише в ясни юридически текстове идеята, която беше предварително одобрена от четирите партии (ПП, БСП, ИТН, ДБ) по време на подписване на коалиционното споразумение“.
Според него заявеното от премиера Кирил Петков, че Бойко Рашков е най-подходящ да оглави Антикорупционния орган, е отклоняване на дебата от неговите действителни параметри:
„В момента, ако сложите нов председател на този сбъркан по началото си орган (КПКОНПИ), не Бойко Рашков, а инспектор Корадо Катани да докарате, той може да бъде само това, което е, или по-лошо. Не могат да бъдат спестени наложителните дълбоки реформи. Не можете да сложите едно име и да кажете, че той ще реши проблема. След като се направят тези законопроекти, в зависимост от това, което сте решили да правят те, избирате човека, който най-добре олицетворява новата ви идея, а не обратното“.
Зарков подчерта, че управляващата коалиция вече няма мнозинство в парламента и прогнозира, че внесеният от ПП Закон за КПКОНПИ няма да бъде приет „или ще бъде приет в съвсем друг вид“:
„Четирите партии, с всичките си критики помежду си, ако не направят една ясна програма какво ще се случва в парламента през следващите седмици, не можем да знаем нито КПКОНПИ, нито Бюджетът как ще излезе като параметри и дали изобщо нещо ще излезе. Ако сме отговорни политици, не би трябвало да позволяваме да се играе на Руска рулетка с милиарди и с институции“.
Крум Зарков беше категоричен, че не вижда друга конфигурация в този парламент, освен тази, която е в момента.
„БСП вече е в по-дълбока криза от просто лидерския въпрос в нея“, посочи депутатът и уточни, че партията трябва да реши как ще се яви на едни евентуални предсрочни избори и кой ще я предвожда.
Депутатът изказа мнение, че законопроектът на БСП за връщане на хартиената бюлетина поставя партията в положението да не бъде последователна, тъй като социалистите са били основният парламентарен носител на промяната за изцяло машинен вот.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.