Последните месеци са белязани от повишаване на цените на хранителните и нехранителните продукция в цяла Европа. Инфлацията расте, но с различни темпове в различните държави. Оказва се, че у нас в сравнение със съседна Румъния, с която доскоро бяхме сравнявани, цените на основни хранителни продукти, може с малко, но са по-ниски, разказва в репортаж БНТ.
През месеците август, септември, октомври цените на стоките у нас сериозно скочиха – къде с 10, къде с 20%, къде с повече, но няма стока, която да е запазила етикета си от миналата година. И макар търговците да твърдят, че в последните седмица-две не се наблюдават сериозни повишения, хората продължават да си броят левчетата, когато влязат в магазина.
Тази жена си купува кренвирши. И малко е изненадана от цената.
„Бяха по 7 лева, сега са по 9 лева – няма да си купуваме обувки и блузи, ще си купуваме храна и лекарства“.
Милка Димитрова е собственик на квартален магазин в Русе. Казва, че в продължение на седмици е зареждала хранителните продуктите всеки ден на нови цени.
„Август-септември цените драстично се увеличиха на млечните продукти. Месните – частично, но и те леко мръднаха. За съжаление, в момента наблюдаваме на яйцата леко покачване. 2,50 кашкавал, сирене – скочиха – 5 – 6 лева на килограм, което е много. Киселите млека 20 – 30% си скочиха… В сравнение с миналата година зеленчуците са с едни 30 – 40% нагоре по това време на годината“, каза Милка Димитрова, собственик на хранителен магазин.
Според Елена Йорданова обаче има цени, които са нереално високи.
„Много са завишени. Просто непосилно. Майка ми е пенсионер, за нея е непосилно. Месото, колбасите, сиренето, плодове, зеленчуци, всичко има ръст. Инфлацията е много голяма, заплатите си стоят едни и същи. Трудно е“, каза Елена Йорданова.
В същото време много хранителни стоки в съседна Румъния са на по-ниски цени. Затова и Диян Илиев, когато ходи до Гюргево или Букурещ, не пропуска да посети големите им магазини.
„Отдавам го на това, че в Румъния ДДС на този вид храни е 9%, докато тук у нас си останаха по-големи процентите… Примерно 1 кг кайма може да излезе в порядъка на 7 – 8 лева, докато тука вече знаете до къде стигнаха цените…. За олиото няма да говорим – бутилка олио в Румъния продължава да си стои 3,40 – 3,60, докато тука цените са над 4 лева и нагоре“, заяви Диян Илиев.
Диян Илиев обаче е забелязал, че разлика има не само в цената на храните, но и на стоките в другите магазини.
Когато в Румъния, по-специално в Букурещ, има промоции, цените наистина са промоционални… Пък разнообразието е много по-голямо. Във всеки един от магазините, където влизахме, има повече стока и по-различни модели – говоря за световни брандове, световни марки, които съществуват и в България“, допълни Диян Илиев.
Хора, които по-често пазаруват в Румъния, коментираха и друго – че има разлика и в качеството на стоките. За съжаление, не в полза на българските пазари.

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.