Единствена по рода си в България уникална реликва – спомен от краля на футбола Пеле, пази над половин век великотърновецът Иван Панайотов. Панайотов е филателист и колекционер, и притежава юбилеен плик с пощенска марка на Пеле и оригиналния му автограф върху него. Търновецът споделя, че никога не би продал ценния експонат.
Преди повече от 50 години Иван Панайотов се сдобил с автографа на Пеле. Сънародник на Пеле, с когото ги свързвала филателията, го изненадал с юбилеен плик с пощенска марка, посветени на 1000-ния гол на футболната легенда и оригинален негов автограф.
„Аз съм филателист и навремето имах много кореспонденти, между тях беше един бразилец, който се казваше Жозе. Разменяхме марки и един ден той ми прати марки и този плик подписан от Пеле, като в писмото ми описа историята. Отборът „Сантос“, на Пеле играл в неговия град Манаос, и той успял след голяма трудност да стигне до краля на футбола и го помолил да му даде два автографа – за него и за приятел от България“, коментира Иван Панайотов
Вълнението му било огромно, тъй като по това време Пеле бил на върха на славата.
„Автографът е от 1969 година. Пеле тогава беше на върха, беше идол и всички говореха за него и за мен беше голяма радост!“, споделя Панайотов.
Великотърновецът признава, че никога, дори не си е и помислял да се раздели с ценната реликва.
„Аз съм колекционер, не съм търговец и не съм имал никога идея да продавам този плик с автографа на Пеле!“, категоричен е Иван Панайотов.
Иван Панайотов притежава автографи и на други легенди от световния футбол. Когато тренирал активно като млад, успял да се сдобие с тях от футболистите на Португалия по време на мач от Европейските квалификации в София.
„1967 година България игра мач с Португалия и ги бихме с 1-0. По същото време бях спортист и играехме… на стадион Васил Левски“,  в залата влязоха след тренировка състезателите на Португалия , сред тях беше световноизвестният футболист Еузебио, Симоес, Торес, Карвильо и нямаше на какво да вземем автографи и те на пингпонгови топки ни се разписаха…!“, спомня си колекционерът.
Великотърновецът каза още, че през последните дни много хора и футболни фенове го търсят, за да им покаже безценния експонат.
Ана МИНЕВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.