Пенчо Христов – Моряка отбелязва 50-годишна морска кариера, но най-добре се чувства на язовир. „Александър. Стамболийски“, пише Стилян Найденов в Борба.

Мнозина наричат култовия морят от Павликени Пенчо Христов „Професорът по риболов на сом“.

Това не е никак случайно, тъй като популярният мъж държи своеобразен рекорд от измъкнати над 20 трофейни сома с дължина от над 200 см всеки. Личният му рекорд обаче е екземпляр с внушителните 243 см и тегло от 121 кг, уловена след почти двучасова борба във водите на яз. „Цонево“ през 2015 г. Докато го докара до родния Павликени, на два пъти пукал гума заради свръхтовара, който включвал и лодката му. Спомня си, че като припамка използвал и своя патент – влакно 0.80 и грозд попови прасета, а за да привлича по-едри екземпляри, е удрял по повърхността на водата с кльонк.

Докато плавал дълги години по всички морета и океани, Хри Неговата голяма страст обаче е сомът. Болшинството от трофеите си е измъквал от Дунава, яз. „Цонево“, а най-много от любимия си „Стамболийски“. Моряка е своеобразен учител на много изтъкнати наши риболовци. Един от тях например е култовият кмет на Ново село Христо Христов, който е пословичен рибар.

Христов има множество предложения за риболовни предавания от наши и чужди телевизии и платформи. Да отидеш за риба с Моряка, както още е известен павликенчанинът, е като да свириш в един оркестър с Паганини или да играеш в един отбор с Роналдо, шегуват се приятелите му. Опитният въдичар е издигнал хобито си до границите на изкуство.

Светая светих на Пенчо Моряка е язовил „Александър Стамболийски“.Според него, когато риболовът е позволен, тук се събират понякога и над 1000 въдичари, къмпингуващи или просто любители на природата. Такъмите на Христов и цялото му оборудване, включително няколкото лодки, колесари, над 50 въдици, сонари и т.н., надхвърлят четвърт милион лева.

Най-често спуска лодката в северната част на язовира след стотиците пчелини с помощта на лебедка, след което се отправя към любимото си място – „Заливът на кормораните“, „Дарданела“, или в някой от ръкавите на Росица. Кръстосвайки язовира, неизменно минава и над потопеното в чашката му село Бара, чиито руини се виждат при хубаво време, а риболовецът счита за добра поличба да съзре купола на църквата на десетина метра под водата.

Кльанкът е първият помощник на Пенчо Моряка. Павликенчанинът е и един от малцината у нас майстори на кльонкове, с които се хващат сомове.

Кльонкът е дъговиден уред от здрав материал с дръжка и „пета”, която се прави от метал и е с формата на обло копче за дрехи. С него по повърхността на водата се нанасят ритмични удари. Звукът се чува от километри, дразни и привлича сомовете. Изисква се специална техника, за да се възпроизведе специфичният звук.За да направи приспособлението, той е проучвал литература и информация от интернет, както и различни рибарски наръчници от Русия.

Едно от местата, където сомът върви най-много, е „Заливът на кормораните” в южната страна на огромния язовир. Той може да се различи лесно, тъй като горичката е в бяло – нацвъкана от птиците. „Не знам какво ги привлича, но идват само и единствено тук”, обяснява спецът и допълва, че сонарът е другият уред, който му помага в улова.

За последното си електронното устройство наскоро той е броил няколкостотин долара. Машината е от последно поколение на щатската компания „Хамилтън”, клас „Пираня”. Улавя всичко до десетина сантиметра на огромна дълбочина. Уредът показва както дълбочината, температурата на повърхността и под нея, така и видовете риби, които са отдолу.

Христов приготвя и своя стръв или „коктейл”, както самият той го нарича.

Изкушение за рибите са десетина торни червея и тлъсто попово прасе, които се нанизват последователно на куката. Накрая идва ред на друга тайна – специалната американска паста на Моряка. Малко количество от веществото на фирмата „Мегастрайк”, която е специализирана за рибарски пособия и стръв, се нанася върху червеникаво парче от гъба, което е прикрепено към куката. Миризмата на пастата е ужасна и напомня екарисаж. В случая обаче е важно, че рибите не могат да й устоят.

Тази година Моряка отбелязва и 50 години морска кариера. Той е един от малцината в света, които притежават близо 50 различни сертификата и дипломи, свързани с корабоплаването и корабоводенето.

„Професорът по риболов“ завършва военноморското училище през 1976 г. със специалност „Корабна електротехника”.

3 години е бил във военния флот, а вече 50 години кръстосва морета и океани, без да има точка в света, в която да не е бил, като част от гражданския флот.

Отбелязва, че годишният му рекорд за сомове е от 64 броя. Прави го през 2006-а, като става дума само за едри екземпляри. „Не съм от тези, които, като хванат малки и недоразвити парчета, си ги прибират, за да се хвалят. Пускам такива сомчета обратно, да живеят. Риболовът е философия и опазване на природата – както тя е щедра към нас, така и ние трябва да мислим за нея“, категоричен е Пенчо Христов – Моряка. „Ловил съм сомове в Гърция, Буена Вентура – Колумбия, малки сомчета съм хващал и в река Парана в Бразилия. В Южна Африка съм измъквал риба меч. По време на един рейд от 4 месеца в Порт Судан хванах даже 2 акули. Тогава плавах на кораба „Капитан Петко войвода”, след което се качих за няколко години на ферибота „Героите на Севастопол”, а сега съм част от екипажа на кораб кран“, допълва още той.

Освен майстор на риболова Пенчо Христов е и заклет ловец. Препочита лова на свине.

Успехите си в лова и в риболова дължи на усета. Ползва бренеке 13 нули. Стреля основно с пушка „Круп”, има и 5 кучета, като любимата му порода е „Руско трицветно гонче – Пегая”. С такова куче преди 20 години в село Добромирка подгонва диво прасе, което влиза в местната църква, за ужас на ловците, които обаче успели да го заловят.

Съвременинят лов се модернизира и като че ли малко изгуби чара си. Не се дава шанс на животното. Ползват се оптики, автоматични оръжия. Остава с артилерия да ги почнем. Мисля, че в тази насока трябва да се променят нещата, за да се върне романтиката в преследването на животното, твърди Пенчо Христов.стов е мятал въдици и хващал всевъзможни риби.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.