ЖИТЕЛИТЕ НА РЕГИОНА ВЕЧЕ МОГАТ ДА ОПИТАТ НАЙ-ИНОВАТИВНАТА ТЕРАПИЯ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ДОЛНИТЕ КРАЙНИЦИ, която позволява на световноизвестни спортисти да поддържат форма. При нея се използва силата на ниските температури, с помощта на които се постига лечебен и възстановяващ ефект. Нарича се криотерапия и произхожда от английската дума „cryo“, което означава „замразяване“. Самата процедура се провежда чрез специални панталони на базата на циркулиране на леденостудена вода. Такива панталони има в кабинета на търновския масажист Преслав Николаев, който е и терапевт на ФК „Етър“.
По думите му методът е подходящ както за активни спортисти, така и за хора, преживели операции и възстановяващи се от ортопедични интервенции. Уникалното в процедурата е, че няма рискове за здравето и самата процедура трае не повече от 15 – 20 минути.
„Криотерапията е позната от древността. Впоследствие методът е модернизиран и спортистите са влизали във вани с лед, за да се възстановят. Днес всичко това е прецизирано в уред. Панталоните се изпълват с ледена вода, краката остава сухи, човекът усеща само студа, без да има реален допир с лед. Веднага след слагане на панталоните и започване на сесията температурата на кожата спада до оптималния диапазон на възстановяване от 1 – 2 градуса по Целзий“, обясни специалистът.
Изтъкна, че при този способ се изхвърлят токсини и има дори антицелулитен ефект.
ПАНТАЛОНЪТ ЗА КРИОТЕРАПИЯ ИДЕАЛНО СИ КОРЕСПОНДИРА С УПОТРЕБАТА НА Т. НАР. КОМПРЕСИРАЩИ БОТУШИ. Използването на двата метода позволява на спортистите да се възстановяват само за 3 часа след състезание вместо за стандартното време от 3 дни.
„Налягането в тези ботуши е точно прецизирано, за да не може да ти навреди. Диапазонът на компресия е от 20 до 100 mmHg и прави така, че да можеш да управляваш отоците в крайниците си, без това да причинява болка. Работи се на три степени. Най-ниската се прилага при хора след операции и отоци, при втората се постига ефекта на загрявката преди мач или състезание, а в третата се постига възстановяване след тежка тренировка, мач или друго физическо натоварване“, обясни Преслав.
Компресията започва от глезена към бедрата, а след това настъпва декомпресия – от горе надолу. Това е един цикъл, който се повтаря в рамките на 20 минути. След края на процедурата се постига нормализиране на кръвопотока от краката към горната част на тялото.
„Тази терапия спомага за бързото регенериране на тъкани след операция, контузии, травми, ортопедични проблеми. Най-близките места, където се предлагат такива панталони и ботуши, доскоро бяха Варна и София. Хората в региона вече имат достъп до тях и няма да се налага да пътуват до големите градове“, посочи Николаев.
Работата му във ФК „Етър“ още повече затвърдила впечатленията му за ефекта от двете системи за възстановяване. Масажистът изброи, че на ледената терапия с панталон се доверяват Кристиано Роналдо, Килиан Мбапе, Хари Кейн, Пауло Дибала, Григор Димитров, Николай Михайлов, Джеймс Хардън, Ракел Адамс и още много други популярни личности от света на спорта.
Галина ГЕОРГИЕВА
Вестник „Борба”