ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИЗВАДИ НОВА НАРЕДБА ЗА ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ, КОИТО СЕ ОТГЛЕЖДАТ В РАМКИТЕ НА НАСЕЛЕНОТО МЯСТО, пише вестник „Борба“. Предвидените санкции по нея са от 50 до 5 хил. лв. в зависимост от това дали нарушителят е физическо или юридическо лице. Местният закон вече е внесен за разглеждане в Общинския съвет и трябва да влезе в сила от догодина. Повод за него са все по-честите оплаквания за оставени на воля животни по селата, които притесняват населението. Ситуацията с тях понякога става нетърпима, а напрежението ескалира още повече с тенденцията мнозина да изоставят града и да заживяват на село.
До 20 октомври кметовете по места ще изготвят специални справки за всеки стопанин, броя на питомците му, както и маршрутите, по които може да ги изкарва. Всяко отклонение от тях пък коства санкция от 50 до 500 лв. за физически лица и от 150 до 1000 за юридически, а при повторни нередности сумите се удвояват. Администрацията ще реагира както по сигнали от граждани, така и от такива на местните управници.
ЖИВОТНОВЪДИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ГЛЕДАТ ДО 10 КОЗИ, 2 ПО-ЕДРИ ЧИФТОКОПИТНИ, 3 ПРАСЕТА И 50 КОКОШКИ. Всичко това е регламентирано в чл. 10 от същата наредба. Санкции са предвидени и в случаите, в които стопаните пускат питомците си да щъкат свободно. Освен всичко друго те са длъжни да предвидят за тях и специално място за тор в рамките на имотите си, за което също уведомяват местните управници.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.