Община Свищов се включи в най-мащабната доброволческа инициатива в България – „Да изчистим България заедно“, съобщиха от пресцентъра на Общината.

На 16 септември община Свищов се включи в доброволческата инициатива „Да изчистим България заедно“, инициирана от бТВ, която е насочена към усърдието и енергията, които влагаме в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. В доброволческата кампания под наслов „Готови сме!“ се включиха над 380 доброволци. Почистени бяха 28 места в града и с. Овча могила, с. Морава, включително 3 нерегламентирани сметища.

В инициативата се включиха учители, родители, деца и ученици от 7 училища и 2 детски градини и граждани. Събрани бяха около 2,5 тона отпадъци, предимно пластмаса, хартия и стъкло Община Свищов беше създала отлична организация по отношение на незабавно извозването на отпадъците, с оглед на предстоящите почивни дни и прогнозата за времето. Всеки от доброволците даде принос за опазване на природата, а със своя личен пример, включилите са родители допринесоха за възпитанието на много деца към отговорно екологично поведение. Освен личното удовлетворение от участието в добрата кауза, децата и младежите, които почистваха една от забележителностите на Свищов м. „Калето“ споделиха желанието да превърнат в системна кауза грижата за чистотата на този обект. В почистването на различни градски зони се включиха и инициативни граждани и сдружения, което е своеобразна гаранция за бъдеща системна грижа за чистотата на града и общината.