Кампания проучва видовото разнообразие и състояние на популациите от диви пчели в страната, пише вестник „Борба“. На организирано събитие във Велико Търново агрономът, специалист по тропично и субтропично земеделие и експерт по интегрирана биологична защита Роман Рачков обясни повече подробности по инициативата. Проектът носи името BioBlitz и дава възможност на всеки желаещ да се включи, за да подкрепи изследването, без значение дали е експерт в тази област.
Доброволците следва да изтеглят мобилното приложение от сайта https://www.inaturalist.org и през него да се включат към акцията за преброяване на медоносните насекоми. Събитието е отворено за всеки желаещ и ще продължи до 30.09.2023 г.
Според напътствията на организаторите участниците в акцията следва, когато излизат сред природата, да снимат пчелите, които срещат, и след това да прикачат снимката в апликацията.
„Вашите усилия ще допринесат за набирането на актуални данни относно видовете диви пчели, които се срещат в България“, твърдят инициаторите.
В миналогодишното проучване е установено наличието на 54 вида диви пчели у нас. През настоящата кампания целта е да бъде документирано наличието на поне 500 вида.
Учените са категорични, че около 80% от растителните видове се опрашват от пчелите и без медоносните насекоми добивът на селскостопански култури ще намалее значително.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.