Спешно са необходими 25 000 лв. за геофизични проучвания на новооткрита тракийска гробница край хасковското село Текето, предаде БНТ. Гробницата, открита от екип на доц. д-р Нехризов през есента, е подобна на Казанлъшката и Александровската.

Могилата, в която се намира, е висока 7 метра, а диаметърът ѝ е 40 метра. Точното й местонахождение обаче се пази в тайна заради иманярите. Предполага се, че има стенописи.

„Самият факт, че има стенописна украска, прави паметникът изключително важен, уникален“, каза доц. д-р Георги Нехризов.

Това е третата такава гробница в страната и втората в Хасковска област. Опитът за възстановяване на откритите фрагменти представляват киматион, вид украса, същата като тези в Казанлъшката и Александровската гробници, съобщи доц. Нехризов.

Необходимо е работата на обекта край Текето да започне спешно, защото обектът вече е нападан от иманяри. Изкопите им са десетки, каза още той.

Геофизичните проучвания ще покажат къде е входът на гробницата. За разкопките ще са необходими още 65 000 лв. След това предстоят още проучвания и консервация със защитно съоръжение.

Подали сме искане до Министерството на културата, но не сме оптимисти предвид ситуацията в страната, и фактът, че се заделят около 3 млн. лв. за година, а обектите, които кандидатстват са стотици, каза още доц. Нехризов.

Днес в Хасково бе обявена дарителска кампания за набиране на средства, за да започнат проучванията. Това трябва да стане до началото на лятото.

„Първо трябва да бъде направено геофизично проучване, което ще помогне да се определи мястото на гробното съоръжение в тази голяма могила. И вече тогава да започнат разкопките, които ще бъдат съсрередоточени само на входа на гробницата“, каза доц. д-р Георги Нехризов.

На първо време са нужни близо 90 000 лв. Не е ясно колко ще може да задели Министерството на културата, а учените се обръщат към политиците.

Ще поставим кутия в музея и в Александровската гробница, към която има голям интерес, като се надяваме посетителите да откликнат, коментира директорът на Регионалния исторически музей Пенко Добрев.

Учените се притесняват за съхраняването на обекта и дали той няма да има съдбата на оригиналната Александровска гробница, в която продължава да прониква влага.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.