Жителите на Караманово и Пиперково по традиция на Спасовден отбелязват храмовия си празник, съобщиха за Актуално Свищов от пресцентъра на община Ценово. И в двете села църквите носят името Свето Възнесение Господне.

Храмът в Караманово е построен преди повече от 150 години. В градежа му освен местното население се включват и майстори-каменоделци, ученици на Колю Фичето. Те дошли в Караманово след като приключили строежа на моста над река Янтра до Бяла. Повечето от мъжете се задомили в селото и останали да живеят тук. Църквата има уникална форма. Погледната отвисоко тя представлява формата на кръст. Отец Михаил отслужи тържествена света литургия. В Божия храм малки и големи запалиха по свещичка за здраве. В храма дойдоха общинският съветник Пламен Пантелеев и кметът на селото Бисер Блажев. За храмовия празник деца от местната детска градина също прекрачиха прага на църквата. Отец Михаил поръси със светена вода миряните като им пожела здраве и благополучие. След литургията свещеникът освети приготвения курбан и се помоли за здраве и берекет на жителите на Караманово.

В Пиперково за поредна година спазиха стародавната традиция. Поверието гласи, че от жертвеното животно задължително трябва да се приготви курбан чорба, която да се сготви в двора на църквата. От ранни зори жени започнаха да приготвят трите казана със супа, която се раздава на миряните. Отец Евгени отслужи тържествена служба и освети приготвената храна. След броени дни църквата в селото тържествено ще отбележи 150-та годишнина от основаването си.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.