19-минутен филм заснет в Свищов дни след разрушителното земетресение от 4 март 1977 година бе показан за първи път тази вечер в зала 1 на Общината, видя Актуално Свищов.

Лентата е документална и заснета дни след земетресението, което разрушава града преди 47 години, отнема над 100 човешки живота и променя съдбата на града. Филмът е уникален с това, че е единственото свидетелство от време на трагедията. Той никога не е прожектиран, защото властта го отнема. Операторът е запазил копие, което през 2021 година предава на д-р Генчо Генчев, по време, когато събира материал за книгата “Травматичната памет на Свищов”. Всичко това разказа пред над 140 присъстващи авторът.

Няколко години е продължило събирането на материалите. През това време авторът се среща със 150 преживели трагедията, сподели авторът. По думите му най-силните разкази са включени в изданието.

По време на представянето авторът разказа как е стигнал до идеята и обясни каква е целта – съхраняване паметта, разказана от преживелите земетресението. Проф. Маргарита Карамихова, която е научен ръководител на Генчо Генчев и рецензент на неговата докторска дисертация и други преподаватели от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ присъстваха на представянето. В залата бяха и част от очевидците, хората, които са споделили своите спомени от и след 4 март 1977 година.

Очаквайте подробности в следващите часове.