Бившият министър на регионалното развитие и благоустройство Костадин Паскалев обвини лидерката на БСП Корнелия Нинова в лицемерие и безпринципност по време на заседание на Националния партиен съвет, съобщиха участници в пленума, пише вестник „Сега”.
„Тотално лицемерие е да казваш, че сме срещу спиране на преговорите с „Газпром“, а като член на правителството да подкрепяш друго решение. Да твърдиш, че не се внася оръжие от съседни на Украйна страни, същевременно да ти публикуват в медиите снимки на частни фирми, които изнасят оръжие. Ще лицемерничим ли до последно?“, попитал социалистът.
На пленума се чули обвинения, че партията остава в управлението само заради постове.
4 варианта на развитие на политическата криза очертала Нинова пред социалистите. Първият е правителство на малцинството, което е трудно, но не невъзможно, обяснила Нинова.
Вторият вариант – за ново правителство в рамките на сегашния парламент, бил определен директно като невъзможен.
Третата възможност – нови избори, бил определен като фатален за страната. „Такива избори биха били възможни през септември – октомври. На прага на тежка зима, на пропуснато лято, без компенсация за доходите и икономиката“, допълни аргументите си против председателят на БСП.
Тя предложила четвърти вариант – съставяне на програмно правителство с конкретни задачи и ограничен хоризонт за действие.
Преди заседанието активисти на БСП се обединиха около мнението, че нови избори ще доведат до хаос в държавата.
Още в първия си коментар след като лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че оттегля министрите си и излиза от коалицията, Нинова изрази позицията, че нови избори сега ще донесат още хаос и задълбочат кризите. За нея най-важната точна в дневния ред на парламента и обществото е актуализацията на бюджета, за да могат да се реализират предложените от правителството антикризисни мерки.
Политически идиотизъм
Народният председател от БСП Драгомир Стойнев заяви преди началото на заседанието, че страната ни има нужда от правителство. “Този, който ви говори, че в момента е по-добре да има избори, отколкото правителство, било то коалиционно, било то експертно, за мене, бих казал, че е политически идиот“, категоричен бе Стойнев.
Депутатът Филип Попов допълни, че трябва да се прояви отговорност и зрялост. “Актуализацията на бюджета означава помощ за пенсионери, за млади семейства, за бизнеса. Държавата не трябва да бъде хвърлена в хаос, а това ще се случи, ако се стигне до предсрочни избори“, заяви той
Попов съобщи, че не са обсъждани имена за министерските постове, които ще бъдат овакантени от “Има такъв народ“.
Оставане в коалицията
„Ако има някаква мисъл и чувство за отговорност у хората, които са в Народното събрание, би трябвало да гласуват за актуализацията на бюджета, дори и да не им харесва съвсем, защото другото означава обричане на българите на мизерия“, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.
От думите на Гьоков стана ясно и че левицата ще разисква въпроса за оставането на БСП в управляващата коалиция. “Какво ще се случи – не знам, но моето желание е да мине актуализацията на бюджета, за да могат да бъдат подкрепени хората и бизнесът в това време на криза и на инфлация“, каза още той. Социалният министър бе категоричен, че става въпрос за подпомагането на най-бедните слоеве от обществото. По думите му всяка стъпка встрани от това, което е предложено, нарушава баланса на целия бюджет.
Гьоков определи мисълта, че можем да приемем бюджета на държавното обществено осигуряване без да приемем обществения бюджет, като „много наивна“.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.