Крум Зарков призова за спешно, извънредно заседание на конгреса, на което да бъде сменена лидерката Корнелия Нинова. Предложението той направи в остро критично изказване пред червения пленум, на който по-рано министрите на БСП се отчетоха за дейността си през шестте месеца на правителството, вече в оставка, пише Дир.бг.
„Социологическите проучвания показват, че БСП има резерв от гласове, но той не се крие в хартиената бюлетина, той се крие в промяната на ръководството на партията“, заяви социалистът. По думите му тази промяна много бързо може да даде резултат.
„Ако не направим това сега веднага, свиквайки конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител, на още едни избори, това ще бъде катастрофа“, прогнозира Зарков. „Няма никакъв фатализъм и драматизъм в това“, категоричен беше той.
И предупреди: „Ние сме в предизборна ситуация. И ако сме Национален съвет на БСП, трябва да помислим какво правим, за да може БСП да се представи по-добре на тези избори предишните, а не по-зле, което е възможно, въпреки социалната политика“. Зарков цитира думи на Франклин: „Който избира сигурността пред свободата, губи и двете“.
След което перифразира смисъла на цитата през призмата на БСП.
„Който избира комфорта на сегашното си административно състояние или скорошното си назначение, пред бъдещето на партията, скоро ще загуби и двете“.
„Задачата ни трябва да бъде – собствен дневен ред и да го поставим в центъра на дебата, а не просто да се прикачим към поредната конфигурация, прикачване, което не е сигурно“, предупреди той.
„Трябва да издигнем знаме, а не да предложим патерица. Ние сме напълно свободни да го направим“, обобщи Крум Зарков. И предупреди съпартийците, че ако не вземат мерки в тази посока, „в следващите години нас може да ни няма“.
Зарков продължи с критиките за безпринципно поведение на БСП, която, преди да влезе в правителството, обвиняваше „Продължаваме промяната“, че й крадат гласовете и партията.
„Сега ще решаваме да опитаме да съставим ново правителство. Добре, да опитаме. Но да видим с кого ще опитаме и как. Естествено с ПП, която ще вземе мандата, с тези, които уж ни купуваха преди изборите, помните ли? Искаха да ни купят коалицията, регистрацията? Тези, които обвинявахме – кои са тези, които ще раздават сертфикати за морал? С „отрочетата на Радев“, създадени да унищожат БСП, както твърди председателят“, припомни той обвиненията на ръководството на партията, които валяха в посока на ПП преди сформирането на коалицията.
Той добави, че няма нищо лошо да преговарят, но в БСП трябва да внимават занапред да „хвърля приказки, които ни карат да изглеждаме нелепо и готови на всичко, за да останем във властта под някаква форма“.
В изказването си Зарков обърна внимание, че БСП не предприема нищо след пресичането на тъй наречените й „червени линии“.
„Вече не се говори за червени линии, те бяха обезличени. Но нека се запитаме – що е то червена линия, за която толкова се говори? Това е въпрос, с който компромис не може да се прави. Когато бъдат пресечени, би трбвало да има някакво действие от наша страна, защото иначе ставаме обект на подгравки“, обърна се към членовете на Националния съвет соцдепутатът.
„Вчера заговорихме за нова червена линия „Газпром“. Но да си представим, че има такава, ако утре ще има коалиционно правителство и нищо не няма да се случи, защото очевидно ни е страх?“, заключи Зарков.
„Наша червена линия и наше предложение към коалиционните партньори трябва да бъде цялостен преглед и въвеждане на прогресивно данъчно облагане“, настоя той преди евентуалните преговори с ПП.
Зарков призова БСП да инициира премахването на плоския данък.
„Защото хубаво Асен Василев каза „да го духат бедните“ и е прав, че такава беше политиката напоследък, но тази политика не се променя с патерналистко даване на пари, пък било то и много, а с цялостен начин на разчертаване на това кой какво дава за този бюджет и след това как се разпределя. Крайно време е да се каже, че най-богатите в тази страна трябва да плащат повече“, отсече Крум Зарков. „И че хубаво – ще махнем ДДС на хляба, но дивидентът все още е на 5%. Няма цивилизована страна в Европа с плосък данък, няма такава“, категоричен беше социалистът.
Второто критично изказване пред пленума направи евродепутатът на левицата Петър Витанов. Двамата с Крум Зарков бяха единствените, които не си замълчаха.
Ръководителят на българските социалисти в ЕП заяви, че социалистите са преживели най-голямото си унижение през изминалите дни.
„Кой е отговорен за унижението на българските социалисти? Кой ги поведе на седесарски митинг с Васко Кръпката, където ги освиркаха?“, попита Витанов.
„Зануляват БСП в името на собственото си оцеляване. В името на ръководството“, добави Витанов, който каза, че никога партията не е ставала заложник на интересите на няколко души.
„Не казвам промяна на ръководството, а казвам, че без това няма как да се върнем отново с гордо вдигната глава“, каза социалистът.
Обидени от констатациите, министрите на БСП скочиха на Зарков и Витанов. Евродепутатът беше атакуван с контравъпроси – какво всъщност вършат евродепутатите. Той контрира, че евродепутатите не са спирали да информират за безобразията на предишните управления, а сега работят активно атомната енергетика да стане част от „зеления пакт“ – тема, която от години е важна за всички социалисти.
Останалите членове на пленума си замълчаха и заеха позиция в подкрепа на лидерката Корнелия Нинова и ръководството.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.