Днес започна мюсюлманският празник Рамазан Байрам. Настъпването му беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии у нас с голяма молитва. На днешния ден на особена почит е тъпанджията, който е будил хората по време на постите. Това разказва Валя Апостолова, кореспондент на БНР в Кърдажали.
За мюсюлманите Рамазан Байрам е ден на прошка и съпричастност. Освен за празнуване това е и време за равносметка, казват вярващите. Орхан от село Комунига е един от местните тъпанджии. Притеснява се да говори и затова му помага кметът на селото.
„Почваме от последните къщи на селото и до центъра слизаме поетапно – един час горе-долу. Песните, които пеем, са много хубави, не за да дразним хората, а да ги будим. Не са длъжни да им дават, от сърце каквото им дойде“.
Дни преди Байрама в района на Кърджали от Турция пристигнаха наши изселници, за да изкарат празника със своите близки. Честванията продължават три дни, през които се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклава.
Мелиха Хюсеинова от село Венец пояснява:
„В този празник има един религиозен данък за тях. Всички хора, които имат нещо повече от толкова, колкото е необходимо за неговия живот, трябва една четиридесета част да раздаде на бедните и във вид на пари, и във вид на продукти“.
Президентът Румен Радев поздравява представителите на мюсюлманското изповедание в страната по случай настъпването на празника Рамазан Байрам, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
„Пожелавам от сърце домовете и близките Ви да бъдат благословени със здраве, добруване и благоденствие“, заявява в приветствието си президентът.
„Нека заедно като народ да продължим да отстояваме мира, състраданието и солидарността с всички, нуждаещи се от подкрепа. Защото това е пътят за спасението не само на днешните поколения, а и на човечеството“, се казва още в приветствието на държавния глава до представителите на мюсюлманското изповедание в България.
Премиерът Кирил Петков също поздрави българските мюсюлмани за празника.
„Премиерът пожелава на всички празнуващи здраве и благополучие. Добрите постъпки, които днес съпътстват празника, са част от уважението между хората, разбирателството и толерантността, с които България е пример“, се казва в поздравлението на Фейсбук страницата на Министерския съвет.

 

 

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.