Исторически музей – Свищов подреди уникална изложба за 8-ми март, видя Актуално Свищов.
За първи път музеят показва плетива плетени на една кука, които се пазят във фонда, сподели Ивелина Габровска, директор на институцията. Откриването на изложбата е на 7 март от 16 часа в изложбената зала на музея.

Ето какво сподели за експозицията, която е под надслов „Хобито на нашите баби“, Надя Ангелова, уредник История на България 15 – 19 век.

  • „Плетената тъкан е известна от древни времена, но няма плетени модели, датиращи от по-рано от 1800 г., нито в етнографските колекции, нито сред тези, открити по време на археологически проучвания. Сведения за дантела в традиционната носия на българската жена във втората половина на XIX в. се откриват като кратко споменаване от Любен Каравелов в издадената през 1867 г. повест „Българи от старо време“.
   Смята се, че плетенето на една кука е било новост през 19 век. Подробни инструкции за изпълнение на техники за плетене на една кука са публикувани през 1847 г. Плетените на една кука плетива изискват много по-голямо количество конци от другите методи за плетене, а памучната прежда е най-подходящият материал за този вид ръкоделие.
   Първите куки за плетене на една кука са били както примитивни огънати игли в коркови дръжки, такива са били използвани от бедните плетачи, така и скъпи сребро, стомана, слонова кост, създадени не толкова за работа, колкото за украса и привличане на вниманието към ръцете на дамите.
   Има два вида плетене: плоско и кръгло. При обикновено плетене на една кука с плоско плетене е възможна посоката на движение напред и назад (с обръщане в края на всеки ред и плетене на оборотни бримки) – при такова плетене няма грешна страна или само напред, с прекъсване и закрепване на конеца в края на всеки ред. При кръглото плетене продуктите се плетат или в цилиндрична форма (без шев), или в кръг.
   Плетенето на една кука се характеризира с бързина и възможност за създаване не само на плътни, релефни шарки, но и на тънки, ажурни, напомнящи на дантелена тъкан. Плетенето на една кука се използва както за изработване на дрехи като цяло (например пуловер, шал, рокля, шал, ръкавици и др.), така и за довършителни елементи на облекло (ръкави, копчета, маншети, яка и др.) Или бижута (салфетки, завеси, покривки и др.).
   Като цяло, плетене на една кука е чудесна възможност да подчертаете собствената си оригиналност и привлекателност.
   В изложбата са включени експонати от фонда на музея, дарени от д-р Мария Тошева, Калина Христова /бивш служител на ИМ/, Цецка Михайлова-ст.счетоводител в ИМ и Евламбия Ламбева от с. Морава.“