Изложба показва за първи път експонати, пазени във фондовете на музея, видя Актуално Свищов. „Хубав ден Великден, още по-хубав Гергьовден“ е отворена от днес и с нея бе даден старт на програмата на Общината „Майски празници“ 2024.

Подредената експозиция представя за първи път 16 експонати, пазени във фонда на Исторически музей – Свищов. Могат да се видят мъжки ризи, кожени мъжки колани с гравирани сребърни плочки, ръчно тъкани пояси и други.

Сред старите българи носията е била на особена почит и от незапомнени времена тя е символ. Някога основната част от облеклото е била ризата, която е играла ролята на основна горна дреха, около която се разполагат другите части на носията. Акцентът в настоящата изложба са мъжките ризи, които са дарени през годините от жители на Свищовска околия и които за първи път са подредени на показ за посетители.

Сред ръчно тъканите и везани мъжки одежди могат да се видят и женска народна носия, цървули и инструменти за изработката на сукно – като се започне от ножицата за стригане на овце и се премине през дарака за чепкане на вълна, хурката и вретеното. Сред експозицията са подредени също ръчно изплетени на 5 куки и бродирани вълнени чорапи, традиционен мъжки пояс, менци за вода и др., сподели Надя Ангелова, уредник История на България 15 – 19 век.