Марин Чамуров е роден през‭ ‬1934‭ ‬г.‭ ‬През‭ ‬1953‭ ‬г.‭ ‬започва работа в системата на ДСО‭ “‬Монтажи‭”‬ – София,‭ ‬където се пенсионира в началото на‭ ‬90-те години.‭ ‬Участва в изграждането на‭ ‬ред‭ ‬предприятия на тежката промишленост.‭ ‬Марин‭ ‬Чамуров е единственият жив герой на социалистическия труд в областта. На‭ ‬15‭ ‬февруари‭ ‬т.г.‭ ‬навърши‭ ‬82‭ ‬г.‭ /Бел. На автора: Материалът е писан април 2016 година. Марин Чамуров почина преди две години/. ‬Върви пеша,‭ ‬годините не му личат,‭ ‬няма кола и мобилен телефон,‭ ‬живее в малък апартамент в кв.‭ ‬“Бузлуджа‭”‬ във Велико Търново с жена си Евдокия,‭ ‬с която пък са заедно от‭ ‬над‭ ‬65‭ ‬г.‭ ‬Имат една дъщеря,‭ ‬двама внуци и един правнук.‭ ‬Той готви и дори меси мекици за съпругата.‭ ‬Държелив и със свежа памет,‭ ‬защото върви пеша и копае градината си в Драганово.‭ ‬Иначе е роден в село Обчиларе,‭ ‬което днес се казва Стрелец.‭ ‬Срещаме се на автобусната спирка‭ ‬и бързаме за дома му‭ ‬да започнем нашия разговор.
Марин Чамуров е построил почти всички велики заводи у нас като монтажник,‭ ‬има общо над‭ ‬20‭ ‬ордена и значки за работата си.‭ ‬Бил е депутат от‭ ‬1976‭ ‬до‭ ‬1981‭ ‬г.‭ ‬Никога не е бил член на БКП или БСП,‭ ‬защото целият му род е от земеделците на Никола Петков.‭ ‬Не е бил агент на ДС и въпреки това е носител на най-голямото отличие преди демокрацията в България‭ ‬– званието‭ „‬Герой на социалистическия труд‭”‬,‭ ‬придружено със златна звезда и‭ ‬1000‭ ‬лева.‭ ‬Получава го от Тодор Живков през‭ ‬1973‭ ‬г.‭ ‬при откриването на‭ ‬“Свилоза‭”‬,‭ ‬където на банкета е имало японци и руснаци.‭ ‬“Всички ми станаха на крака‭”‬,‭ ‬с гордост и вълнение си спомня той‭ ‬след повече от пет десетилетия.‭ ‬“В работата на‭ “‬Свилоза‭”‬ ми помагаха и изключително добри монтажници и заварчици,‭ ‬които искам да спомена:‭ ‬Николай Тошев,‭ ‬Петър Методиев,‭ ‬Георги Николов,‭ ‬Васил Петров,‭ ‬Иван Тошков,‭ ‬Али Тоска,‭ ‬братята Йордан и Марин Пенкови,‭ ‬Спиридон Данев,‭ ‬Цветан Тодоров и Георги Николов,‭ ‬както и техническият ръководител Георги Николов.‭ ‬Не искам да пропусна имената и на три жени от администрацията,‭ ‬които много улесниха работата ни Иванка Ценкова,‭ ‬Телка Ангелова и Лилка Караджова‭”‬,‭ ‬споделя още Марин Чамуров.
„‬Бях направил няколко папки от времето като депутат,‭ ‬но у дома пазя само една,‭ ‬подвързана и прошнурована.‭ ‬В нея има точен отчет на всички питания и изпълненията ми като народен представител.‭ ‬Много бих искал да я връча на един от сегашните депутати да видят как се‭ ‬работи‭…“‬,‭ ‬казва нашият домакин и допълва,‭ ‬че понятия като рушвети,‭ ‬участие в схеми и подмолни трикове едно време в Народното събрание не е имало.‭ ‬Нито пък облаги.‭ ‬Той е бил избран от Търновска област в парламента на Седмото народно събрание,‭ ‬защото е бил отличен строител на големите предприятия от химическата промишленост,‭ ‬а не защото е бил връзкар.
Било е невъзможно да не отидеш на обявена приемна като народен представител и после да не се заемеш с проблема на човека.‭ ‬После се рапортува чинно за всичко свършено,‭ ‬пише в пожълтелите подвързани листи на папката на Марин Чамуров.‭ ‬Споделя и каква е била заплатата му като депутат‭ ‬– 100‭ ‬лева на месец получава през първите две години от мандата,‭ ‬които стават‭ ‬150‭ ‬лв.‭ ‬от третата година,‭ ‬а за последните две години за работата си в парламента взема‭ ‬200‭ ‬лв.
Мъжът,‭ ‬когото само по възраст можеш да наречеш старец,‭ ‬има само един печат в трудовата си книжка,‭ ‬защото е работил само на едно място‭ ‬– от‭ ‬1953‭ ‬г.‭ ‬до‭ ‬1992‭ ‬г.‭ ‬Цял живот е бил монтажник,‭ ‬но никога не е бил най-големият шеф.‭ ‬Първият строеж,‭ ‬на който работи в системата на‭ ‬ДСО‭ ‬“Монтажи‭“‬,‭ ‬е заводът за сода‭ „‬Карл Маркс‭“‬ в Девня.‭ ‬После отива в Димитровград,‭ ‬след това участва в градежа на циментовия завод‭ „‬Вилхелм Пик‭“‬ в Бели извор край Враца,‭ ‬в ТЕЦ‭ ‬“Девня‭“‬,‭ ‬азотноторовия завод в Стара Загора,‭ ‬химкомбината във Враца,‭ ‬завода за автомобилни гуми във Видин.‭ ‬После става технически ръководител в Свищов за строежа на химкомбината за целулоза и изкуствени влакна‭ ‬“Свилоза‭“‬,‭ ‬след това става директор на промишлено-монтажното управление в града.‭ ‬После ръководи монтажите на ТЕЦ‭ „‬Бобов дол‭“‬,‭ ‬на химкомбината в Бургас.
Едва успява през‭ ‬1980‭ ‬г.‭ ‬задочно да завърши Стопанската академия в Свищов,‭ ‬като междувременно е началник и на монтажа на стоманолеярния завод в Раковски.‭ ‬Пак между другото е и внедрил изобретателско предложение за заварка на олово върху черен метал.‭ ‬Сред заслугите на Чамуров е и пускането на компресорната станция в Полски Сеновец,‭ ‬което той определя като най-голямото изпитание в професионалната си кариера.‭ ‬За да тръгне,‭ ‬той поставил условие на началниците да не му се месят в работата и дори направил свой проект за компресорите в станцията.
Заради всичко това,‭ ‬освен златната звезда за герой на соцтруда,‭ ‬Марин Чамуров е получил и бронзов,‭ ‬сребърен и златен орден на труда,‭ ‬орден‭ „‬Червено знаме на труда‭“‬,‭ ‬орден‭ „‬Георги Димитров‭“‬ и това,‭ ‬с което се гордее най-много‭ ‬– златна значка‭ „‬Майстор Кольо Фичето‭”‬.
„‬Никога не съм искал да ходя да работя в чужбина с моите умения,‭ ‬дето сега му викат гурбет.‭ ‬Ходил съм на обмяна на опит в Украйна и други страни,‭ ‬но винаги съм си бил у дома‭ ‬– в България.‭ ‬Днес най-много ми тежат две неща‭ ‬– съсипията на тези заводи,‭ ‬дето съм ги строил,‭ ‬и замразяването на АЕЦ в Белене.‭ ‬Второто е грях на всички правителства‭! ‬След като се пенсионирах,‭ ‬бях на работа в Белене,‭ ‬че ме искаха.‭ ‬Знам за какво става дума и не е в интерес на страната ни тази централа да не се строи‭…“‬,‭ ‬разказва още Марин Чамуров.‭
Александър ШАБОВ‭
април, 2016 година

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.