„Нищо не крие Академията! Работим и нямаме време „да дишаме“… Издаваме свидетелства за дарение. До преди 5-6 дни имахме постъпили около 2000 лева по сметката на Фондация „Димитър Апостолов Ценов“. Даренията са основно предметни“, това заяви пред Актуално Свищов проф. д-р Марияна Божинова, ректор на СА „Димитър Апостолов Ценов“. Коментарът бе по повод публикация от ПРЕДИ ЧАС.
Липсва яснота как ще стане покриване на разходите, които прави Висшето училище. Преди седмица при разговор в просветното министерство е било обещано студентски Блок 3 да бъде включен временно в туристическия регистър и така да се покрият разходите за прокудените от войната. Държавата може да ни помогне поне, осигурявайки ни тестове за хората, коментира още проф. Божинова. Тя уточни, че до този момент Академията е платила над 800 лева за тестове. По думите й тези разходи няма да бъдат покрити – държавата е поела ангажимента да покрива капиталовите разходи, но все още не е ясно как ще стане това.
„Седмица по-късно нямам яснота как ще стане това. От 9 март осигуряваме храна за 22 души, която е по 15 лева на ден. Отделно се трупат и разходите за електричество“, коментира още проф. Божинова. Тя бе категорична, че не може да си позволи да остави персонала на Академията без заплати. А това може да стане, ако държавата не изпълни ангажимента си към прокудените от войната.
Изборната секция в студентското общежитие е пълно с предметни дарения – техника и дрехи. Днес по-късно в общежитията ще бъдат настанени нови 7 бежанци, съобщи проф. Божинова.

Актуално Свищов изчаква и официален отговор за постъпилите дарения по обявената дарителска сметка от страна на стопаните на „Цанко Церковски“ 2.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.