Депутатът Момчил Иванов проведе преди дни приемна с граждани на града. Ето какво коментира пред Актуално Свищов след нейното приключване.

– Господин Иванов, какви въпроси ви бяха задавани на приемната, която проведохте в Свищов?
– Въпросите, които най-често ми задаваха гражданите на Свищов, които посетиха моята приемна бяха като въпросите, които задават хората почти в цялата страна. Най-много хората се интересуват от причините за високите цени и нарастващата инфлация. Интересуваха се от това какви пенсии ще получават след като отпаднат т.нар. „ковид добавки“. Много притеснения има в хората и относно високите цени на електроенергията и енергоносителите. И ако за битовите потребители тази тема остава по на заден план с оглед регулираният пазар на цените за битови потребители, то бизнеса изпитва много сериозни притеснения за това каква ще е цената на електроенергията и на газта в утрешният ден. Като член на комисията по енергетика в парламента ми се наложи да обяснявам за всички механизми, които предприе държавата за компенсацията на високите цени на електроенергия за небитовите потребители. Споделих мнението на част от представителите на бизнеса, че е необходимо изработването на дългосрочни механизми, които да компенсират непредвидимия пазар на енергопродуктите.
– Ще се ангажира ли правителството с укрепването на Факултететския корпус на Академията?
– След приемната в град Свищов се срещнах с ректора на СА „Д.А. Ценов“ проф. Божинова. С нея на място направихме оглед на последното срутване от сградата на Факултетния корпус. Имал съм разговори с представители на министерството на образованието на тази тема и имам тяхното уверение, че този проблем ще бъде решен с финансиране от министерството. Проблемът е сериозен, касае не само физическата сигурност на хората, които преминават около тази сграда в центъра на гр. Свищов, но засяга и нормалното протичане на учебния процес в Академията. Мисля, че с общи усилия ще решим този сериозен казус около съдбата на т.нар. „Факултетен корпус.“
– Ще има ли допълнителни средства за заплати в Академията?
– Въпросът с бюджета на СА „Д.А Ценов“ бе коментиран от мен още по време на срещата, която направих с ръководството на Академията преди да бъде гласуван държавният бюджет за 2022 г. Още тогава се уверих, че финансирането от държавата за висшето учебно заведение в гр. Свищов е твърде недостатъчно от гледна точка на заплатите на служителите и преподавателите. Заедно с моя колега и шеф на бюджетната комисия в парламента г-н Каримански направихме всичко възможно и субсидията на Академията бе увеличена с 200 000 лв. Това е далеч от нуждите на висшето училище, но е стъпка в правилната посока да се подпомага висшето образование и висшите учебни заведения в нашата област. Предстои актуализация на държавния бюджет след няколко месеца и там също се ангажирам да работя за подобряване на условията за преподавателите в Академията.
– Вашето мнение – ще има ли предсрочни избори през 2022 г.?
– Моето лично мнение е, че предсрочни избори през 2022 г. няма да има. Смятам, че никоя от опозиционните партия не желае да поеме управлението в такива тежки времена. Когато говорим за кризи в управлението, трябва да сме честни и да кажем, че никое правителство последните 25 г. не е управлявало при толкова сериозни предизвикателства пред себе си. Ковид кризата извади през последните 2 г. много проблеми в здравната и социалната сфера, които не са решавани от десетилетия. Войната в Украйна прекрои много сериозно финансовата и социалната политика на всяко европейско правителство и наложи много динамичен дневен ред пред всеки кабинет, като решаването на много от въпросите изискват много непопулярни мерки. На фона на всичко това не следва да забравяме изключително тежкото наследство от предходното управление във всяка една обществена сфера. Насложени всички тези предпоставки очертават една не лека задача за сегашното управление, което наред с ежедневните решения по преодоляване на вътрешнополитически и управленски кризи, следва да се проектира много внимателно спрямо външнополитическата обстановка, която изисква нелеки и непопулярни решения. Много им се иска на предишните управляващи това управление да се сгромоляса , и те да се представят отново за новите месии , но аз считам , че тези партии са приключили завинаги с управлението и нямат място в бъдещето на България. Много от горчивите плодове, които берем сега, са в резултат на дълго отлагани реформи през последните 12 години.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.