Звуков сигнал и известие с предупреждение за опасност бяха получени на множество телефони в страната минути преди 19 часа. Сигналът бе подаден от оператора Виваком.

БНТ предаде, че според Министерството на електронното управление това е било тест на системата за ранно известяване BG alert. От МВР съобщиха за БНТ, че тестът е бил проведен от един от трите големи телекома, без да е координиран с властите.

БНТ научи, че истинският тест на системата ще се проведе на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със специфичен звуков сигнал и вибрация. Уточнява се, че сигналът най-вероятно ще бъде получен на телефони, произведени след 2020 г.

Полученото по-рано тази вечер известие препраща към сайта bg-alert.bg, но към момента той не е достъпен.

Властите призовават да не се изпада в паника – не става дума за истинска спешна ситуация, това е система, която се разработва съвместно от МВР и министерството на електронното управление.

На някои телефони сигналът е изписал „Сигнал от президента“.

От „Дондуков“ 2 информират, че нямат никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис „сигнал“ или „тест“. За случая са информирани отговорните институции.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.