Млади и перспективни играчи от гарнитурите на Академик отиват на лагери в Испания, Холандия и Великобритания. Това съобщи пред Актуално Свищов Алваро Монтиел Нова, помощник-треньор на мъжкия отбор на „студентите“ и главен методист в ДЮШ „Академик“.
От осем месеца Алваро е част от Академик – на 1 юли, когато пристигна в Свищов започна работа като кондиционен треньор. Освен това заедно с Георги Йорданов тренира Академик, Деца (2007/2008).
Има поглед върху всяка една възрастова група, вижда потенциала в децата и не може да разбере защо има отлив на деца. 
„Тези деца имат талант, но защо спират с тренировките. Спират да се занимават с футбол въобще“, споделя Алваро. Тази тенденция се наблюдава особено при възпитаниците на Школата от набор 2007 нагоре – много от децата на Академик вече не се занимават с футбол. „Това ми е странно“, допълва той. Някои от тези възпитаници вече играят в мъжкия отбор – това е процес, в който родителите трябва да помогнат на децата си в избора, уточнява той. „Ние като екип треньори правим всичко по силите си“, категоричен е испанецът.
Младият треньор е разговарял със свои колеги в Испания и очаква през лятото две-три деца на „студентите“, представящи се на по-високо ниво, да бъдат на лагер в клубове в Севиля. „Целта е да поработят там, да добият впечатления как се работи там. Мисля, че ще бъде полезно за децата и за нас“, споделя още Алваро Нова.
Академик продължава успешната си работа и с ръководителя на Корвър – Нидерландия Райнел Вьордингс. Вероятно и за страната на лалетата ще изпратим деца. Финализират се разговорите и за Великобритания с няколко клуба. „Правим всичко възможно децата, които се представят добре, сериозни са и се развиват добре – да им се даде шанс за развитие. Контактуваме и с наши близки менъджери, които работят с деца – единия работи в Италия, другия в Италия, Холандия“, уточнява Нова.
В момента Академик изготвя видеа на футболисти – юноши, играещи в основния отбор. Те ще бъдат изпратени на клубове и идеята е младите играчи да имат шанс да се представят и в други клубове.
В началото трябваше да направя много неща, да се фокусирам върху работата на различните отбори, да събера и обобща информацията от треньорите. Сега работим добре, правим анализ на развитието на всеки играч. Целта ни до края на сезона е – да развиваме всеки футболист. Да продължим работата си в същия дух и някои от децата ни да заиграят в чужбина, не само да видят какво е там. Това ще бъде чудесно за Академик“, обобщава Алваро Нова.
Александър ШАБОВ

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.