Преди дни започна реализирането на проект на Общината за изграждане на Младежки център. Това коментира в началото на днешното заседание на местния парламент кметът Генчо Генчев, проследи Актуално Свищов. Той използва повода да запознае съветниците и обществеността какво се реализира и да разсее притеснения. Центърът се изгражда в двора на МБАЛ – Свищов

Кметът категорично отхвърли твърдения, че в центъра ще се настаняват за живеене младежи. Той коментира, че подобни спекулации е имало и при изграждането на социалните жилища.

Това е съвременната форма на някогашните пионерски домове, в тях ще се реализират извънкласни форми на занимания и обучения с младите хора от града, коментира градоначалникът. В него с младежите ще работят социални работници, педагози и медиатори. Кметът коментира, че десетки общини са кандидатствали със свои проекти, но само Свищов и още седем са одобрени за реализиране.

Центърът ще има няколко помещения – най-голямото ще бъде зала с капацитет за 150 души. Изграждат се и няколко спомагателни помещения, където ще се развиват дейностите по отделните клубове и работилници.

Освен това се предвижда и зелена зона и спортни съоръжения. По този начин живеещите в района на жк Химик няма да ползват най-близката на улица Хаджи Димитър, посочи още кметът.

Младежки център – Свищов ще развива дейност в няколко основни области. Фокусът е поставен върху обучителни модули, тренинги и клубове. Дейността е насочена за младежи от 12 до 29 години.

Стойността на проекта е 1 798 149,71 лева. Средствата са осигурени от Плана за възстановяване и устойчивост.