Съвременен младежки център отвори врати в Ценово, съобщиха за Актуално Свищов от Общината. Първите гости, които разгледаха напълно ремонтираната и оборудвана сграда, бяха общински съветници, кметове на населени места, читалищни дейци. Сред посетителите имаше и много пенсионери, които безвъзмездно дариха вещи и експонати за попълване на етнографската сбирка. За да споделят празничното настроение дойдоха и кметът на общината д-р Петър Петров и председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.
Новата придобивка, която ще се превърне в един от притегателните центрове за отдих и развлечения на младите хора и от близките населени места, се помещава в сградата на бившата фурна. Помещенията бяха основно ремонтирани по проект „Красива България“. Общата стойност на проекта възлиза на 290 000 лева. Според изискванията на програмата Община Ценово задели от бюджета си сумата от 171 500 лева като съфинансиране.
На разположение на младите хора от общината са седем зали с различни занимания и възможности за отдих, развлечения и спорт. За посетителите е оборудвана зала за интернет занимания. Първите посетители бяха приятно изненадани в изложбената зала от картините на Ася Анчева, Илия Колев – Чока, дървопластиката на Деян Филипов. Вниманието на гостите беше привлечено и от предметите, изработени от природни и рециклирани материали от обитателите на Центъра за обществена подкрепа и от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания. Намерението на служителите е да гостуват експозиции на творци от съседни населени места. Интерес предизвиква сбирката от експонати, изложени в етнографската зала. Немалка част от предметите досега се съхраняваха в една от стаите на местното читалище. При подреждането на експозицията активно се включиха и членовете на пенсионерския клуб „Млади сърца“. Любопитните хора ще получат богата информация за миналото на региона по долното поречие на Янтра. Тук може да се види автентичен тъкачен стан, подредба на гостна стая, домакински пособия, стопански инвентар, традиционни народни носии. Богата е колекцията от предмети за бита, училищни пособия и стари печатни издания за развитието на селата. Залата може да се превърне в своеобразен пазител и училище за местните обичаи и традиции. Залата за билярд е оборудвана почти на професионално ниво. Масата е оригинална, закупена от английски клуб и е изцяло реновирана. За любителите на спорта са обособени две зали за тенис на маса. Конферентната зала предизвика възхищението на посетителите. Тук освен презентации и събирания може да се отбелязват и различни празнични прояви. Всички съоръжения ще бъдат на разположение на посетителите без заплащане.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.