Промяната на мястото, в която живеем, започва от нас самите – в това са убедени доброволци от няколко карловски села, които се обединяват, разказва БНТ в поредицата „Добрите истории“.
Доброволците работят заедно за поправянето на срутени покриви, почистването на дворове и улиците. Младежите от село Куртово, например, сами са възстановили местния стадион. Имат и амбицията да участват в създаването на дарителски фонд и с помощта на бизнеса да правят още. И промените бавно, но сигурно се случват.
„В Куртово всички къщи се закупиха от млади семейства, пълно е с деца. Децата растат в спокойствие, играят свободно, заедно са на стадиона, на детската площадка. Това е едно наистина спокойно местенце за живот. Много е хубав животът тук, на село“, разказва Катя Стойнева – председател на сдружение „Млади, активни, креативни“.
Доброволецът от Куртово Стоян Стоев също споделя, че му харесва на село, защото има приятели, с които излиза, а в малкото населено място, всички са по–сплотени. А през 2013 г. младежи от селото решават, че трябва да се направи нещо, да бъдат по-активни и да променят средата, в която живеят.
„Затова решихме да създадем сдружение „Млади, активни, креативни“ , за да може да кандидатстваме с проекти, които да ни помагат наистина да създаваме една по- благоприятна среда в нашето населено място. Когато го правим заедно се получават нещата“, споделя Катя.
Допреди няколко години селото няма стадион…
„Събрахме се група деца, възстановихме стадиона и така успяхме да реализираме една наша мечта“, разказа Стоян.
Проектът „Активно дарителство за активна промяна“ е финансиран от фондация „Америка за България“ чрез платформата „Агора“.
„С тяхна помощ планираме да създадем местен дарителски фонд, да насърчим местното дарителство сред хората от цялата община. Считаме, че местният бизнес е готов да помогне с дарения. Установихме чрез анкети, чрез кръгли маси и обучения, че местните хора имат нужда от такава подкрепа“, обясни Катя Стойнева.
Идеята на младежите е старата изоставена сграда до кметството да бъде превърната в детски кът, обрисуван с цветни графити. Партньор е читалището в село Столетово – те са изключително активни в набирането на дарителски средства. Благодарение на тяхна кампания отпреди няколко месеца сега има събрани над 15 000 лв., с които ще се поправи покривът на местното училище.
„Всичко онова, което пазим под малката и уютна сграда която е учила поколения столетовци, ще бъде запазено за поколения напред. Благодарение на добрите хора и на партньорството по проекти насочени към добродетелите, благотворителността и дарителството като цяло могат да се случат наистина добри и стойностни примери в малките населени места“, заяви кметът на с. Столетово Мирослав Колев.
А младежите от Куртово са местната „зелена полиция“ и редовно следят за разхвърляни отпадъци, разказва Катя.
Хората в карловско са дарители по дух, наследници на големи личности като братята Евлоги и Христо Георгиеви.
„Считаме, че като такива ние ще продължим тяхното дело и ще продължим да даряваме и да подкрепяме инициативи, които си заслужават“, казва Катя Стойнева.

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.