Ради е от малък с диагноза Мускулна дистрофия на Дюшен. Коварната болест прогресира и в момента е със 100% инвалидност. Въпреки това е боец и тази година завърши успешно средното си образование в Гимназията по икономика. Тъй като е любознателен и много умен, мечтае да започне да следва „История“ или „Археология“ в университета.
В момента ВУЗ-овете дават възможност да учиш дистанционно. Да, ама не! Той няма право да следва в университет, тъй като….няма диплома, а само удостоверение за завършено средно образование. Защо? Защото не се е явил на матура. Тъй като за да се яви, трябва да е без придружител. А Ради признава, че няма да се справи 6 часа в изпитната зала без майка си, тъй като се уморява лесно, гръбначният му стълб не може да издържи да стои неподвижен в една поза, а често му се налага да му се включва кислороден апарат. Но до изпитната зала не допускат майка му. И това специфично по време на изпита обгрижване не може да осигури учител или квестор.
Според вас какво нередно или престъпно могат да извършат Ради и майка му за 6 часа по време на държавния зрелостен изпит?
Майка му е истинска лъвица и повярвайте, е готова да обърне земята, за да сбъдне Ради мечтата си! Отдавна е питала в МОН как да се явят двамата на матура, за да получи диплома като останалите си връстници, но оттам нямат отговор и решение. (Ако емпатията в нашата държавната администрация беше право пропорционална на размера на осигуровките, които държавата поема на служителите й, сигурно щяхме да живеем по-европейски).
И ето как се пречупва една детска мечта – едно умно дете да продължи да се образова, да е щастливо и да се почувства (макар и не съвсем) като част от един недостижим за него свят…
Ана МИНЕВА

 

 

Актуално Свищов е готов да публикува Вашите мнения и сигнали. Изпращайте материалите си на info@actualnosvishtov.com. Актуално Свищов се поддържа правно от адвокатска кантора "Кръстев". Адвокатска кантора "Кръстев" предоставя безплатна правна помощ на пострадали от домашно и полицейско насилие.